ОТ 1 ДЕКЕМВРИ: УДЪЛЖАВАТ ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА

ноември 30, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Здравните власти удължават извънредната епидемична обстановка срещу разпространението от Covid-19 на територията на цялата страна от 1 декември до 31 март 2022 год. включително.

От Министерството на здравеопазването посочват, че разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8,  от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните лица.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

В издадената от 26.11.2021 год. Заповед на здравния министър – д-р Стойчо Кацаров се посочва още, че от неделя, 28 ноември, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които се завръщат от Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, ще бъдат поставяни под задължителна 10-дневна карантина. Мерките се налагат поради новия щам на коронавирус, установен в ЮАР.

При влизане в страната те подлежат и на задължително изследване с антигенен тест. Лицата трябва да предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR изследване, независимо от резултата.

От 1 декември, сряда, гражданите, пристигащи от червена зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, за изследване с PCR тест, или аналогичен на тях документ, се поставят под 10-дневна карантина, която не може да бъде отменена.

Лицата, пристигащи от зелена или оранжева зона, които не представят един от посочените в заповедта документи, също се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде отменена, ако лицето си направи PCR или антигенен тест, но не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня, следващ регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

С пълния текст на последната издадена Заповед № РД-01-977/26.11.2021 год. може да се запознаете: ТУК

От 1 декември се дава възможност за провеждане на извънкласни занимания не само в училищна среда с цел осигуряване и постигане на пълноценна учебна дейност, посочват от Здравното министерство.

Обучението на учениците в дуална форма, както и практическите занятия, могат да се провеждат извън училищната сграда. Дава се възможност за индивидуални консултации извън рамките на текущия учебен процес, явяване на изпити на деца, консултации с преподаватели – това са поредица от предложения, направени от МОН, като целта е да се улесни учебният процес. Остава условието за наличие на сертификат или направен щадящ тест, т.е. обучение в безопасна среда.“, посочи д-р Кацаров и уточни, че децата, които са си направили тест сутринта, следобед не е нужно да правят втори, за да продължат извънкласните си занимания.

Осигурени са над 2 млн. броя щадящи тестове за учениците, за да продължат с обучението си в клас.

„В рамките на следващите 7 до 10 дни на МОН ще са предоставени общо 4 млн. и половина теста. По наша оценка това е достатъчно, за да се осигури учебният процес за всички ученици до края на сегашната календарна година.“ обясни здравният министър.

Относно ваксинирането на деца, здравния министър подчерта, че след като Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксина за децата от 5 до 11 години, значи такива ваксини могат да се поставят.

„Решаващо е мнението на ЕК, ние сме администрация – от там решението е на медиците и на родителите.“ допълни още Кацаров.

Присъственото обучение в центровете за подкрепа на личностното развитие се допуска при не повече от 5 човека в помещение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.