ОТ ДНЕС ДО 17 ОКТОМВРИ – ПО-СТРОГИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В ОБЛАСТ ГАБРОВО

октомври 4, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Нови допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила от днес на територията на област Габрово. Припомняме, че от няколко дни областта е в „тъмночервената“ зона и е първа по заболеваемост от Covid-19 в страната с над 500 болни на 100 000 души за последните 14 дни.

Със заповед на директора на РЗИ – Габрово – д-р Николай Пенчоков от 04.10.2021 г. до 17.10.2021 г. се преустановява:

 1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и др. школи.
 2. Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.
 3. Събиранията от частен характер (сватби, кръщенета и др.)
 4. Провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
 5. Провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.
 6. Провежданията на масови спортни събития, както на закрито, така и на открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.
 7. Посещенията във фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
 8. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.
 9. Организирани групови посещения на музеи и галерии.Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 чпвек на 8 кв. м.
 10. На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
 11. За учениците от област Габрово се въвежда ротационен принцип на обучение – от 04.10.2021 г. до 10.11.2021 г. присъствено се обучават учениците от 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в онлайн обучение и втората седмица (от 11.10.2021 г. до 17.10.2021 г.) се разменят.
 12. Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.
 13. Площадки за игра и паркове са отворени при спазване на физическа дистанция и избягване на струпване на хора.
 14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от област Габрово.
 15. Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения и и специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

Ето и пълният текст на заповедта на директора на РЗИ – Габрово:

Заповед

Всички останали обекти, продължават своята дейност при спазване на всички действащи в момента противоепидемични мерки, съгласно последната заповед от 31.08.2021 г., издадена от Министъра на здравеопазването.

Припомняме, че след заседание на Общинския оперативен щаб миналата седмица, кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева издаде заповед, с която преустановява за две седмици провеждането на пазара за битови стоки до НГПИ „Тревненска школа“ и остава действащ само кооперативния пазар до Етнографския музей в града. Търговската дейност се осъществява с еднопосочно движение, със спазване на физическа дистанция от 1.5 м., носене на предпазни маски за лице и следене за спазване на въведените временни противоепидемични мерки от служители на Районно управление – гр. Трявна и служители на Община Трявна.