ОТ РУБРИКАТА „ДОБРИЯТ И КРАСИВ ПРИМЕР В ОБЩИНА ТРЯВНА“ – КРАСОТАТА НА ТРЕВНЕНСКИЯ БАЛКАН

октомври 1, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес „Добрият и красив пример в Община Трявна“ ви показва красотата на тревненския балкан, заснета през обектива на Жоро Хаджиев. Снимките са от района на с. Вонеща вода – гр. Трявна – гр. Дряново.

„Започнах от Радневци и Белчовци, които са непосредствено над Вонеща вода. Оказа се, че и преди бях ходил в тях и съм ги отразявал из албумите си. Този път срещнах познати, които си бяха по къщите и се разговорихме. Голямата ми цел беше махалата Владовци.“ споделя Жоро Хаджиев и продължава своя разказ за обиколката си из дълбините на тревненския балкан и премеждията, с които се сблъскал.

„Отъпках всички трънки по един гол склон и по някое време разбрах, че съм спукал предна гума. Нямаше време за повече експерименти, трябваше да се добера по най-бързия начин до Трявна. В неделя нямаше как да я вулканизирам, затова взех един спрей от местната бензиностанция с надеждата да затворя дупката поне докато се прибера и разочарован хванах пътя наобратно.“

С надежда и риск Хаджиев пътьом се отбива и в махала Пашите (предградие на Стръмци). Оказва се, че и тези места е посещавал преди. Архивът му пази кадри на планинските райони, там, по време, когато лютата зима, обвива със своята студена красота и най-малкото кътче в Балкана. Въпреки притесненията, че няма да може да се прибере вкъщи и този път фотоапаратът му запазва картина от настъпващата есен.

„Понаправих все пак някоя друга снимка…Не са кой знае какво, но иначе махалите в този регион са много интересни!“ допълва скромно Жоро Хаджиев и обещава, че отново ще дойде от Стара Загора в нашия край с фотоапарат в ръка, за да заснеме още планински кътчета и да продължи това свое вдъхновение. Нашето също. Община Трявна любезно благодари на г-н Хаджиев за предоставените кадри. Насладете им се.