ОТ УТРЕ: СПИРА ПЛАНОВИЯТ ПРИЕМ В БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА, ПРЕДСТОИ РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП НА ОБУЧЕНИЕ И ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ

януари 19, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

От утре, 20 януари, се преустановява плановият прием и провеждането на планова оперативна дейност в лечебните и медицински заведения на територията на област Габрово. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция-Габрово д-р Николай Пенчоков по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе онлайн. Очаква се издадената от него Заповед да бъде съгласувана до края на деня с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и да влезе в сила от утре.

Мярката се налага поради изключително високия брой на заболели от Covid-19 на територията на областта и навлизането на региона в много висока фаза на разпространение на вируса.

„Към момента, 19 януари, заболеваемостта в област Габрово е 1145,68, като най-засегната е Община Габрово с 811  диагностицирани човека, следва Община Трявна с 109 диагностицирани и заболеваемост 1113 на 100 000 души население, в община Габрово е 1454 на 100 000 души. Община Севлиево е с 235 души, към момента, диагностицирани, положителни с Covid-19 и 742 на 100 000 души население и накрая Община Дряново с 57 души, към момента, заболели и 664,8 души процент заболеваемост на 100 000 души население!“ подчерта директорът на РЗИ-Габрово и представи актуалната епидемична обстановка на територията на цялата област.

Диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията в област Габрово са общо 14 295 души, като 12 056 души от тях са преборили заразата, а 804 човека са загубили битката с нея. Към момента поставени под карантина са 1423 души. От началото на ваксинационният процес у нас в габровско са имунизирани 65 129 човека срещу Covid-19. Със завършен ваксинационен курс са 30 765 души и близо 10 000 са с поставена трета доза ваксина.

 

 

От разкритите болнични легла в областта за леки и неусложнени случаи, в момента, заети са 81% или 173 от общо 212 такива. Малко над половината е заетостта при разкритите легла за интензивни грижи – 54,5% или 6 от общо 11 такива. В МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ в Трявна има заети 23 от общо 26 разкрити Covid-легла.

„От началото на тази седмица започнахме да изготвяме и една допълнителна справка като индикатор – това е седмична заболеваемост в област Габрово и е по възрастови групи. Очертаха се основно две сериозни такива – това са тийнеджърската група от 15 до 18 години и деца от 10 до 14 години съответно със заболеваемост от 5 до 19 години – 1,05 % или 1052 на 100 000 и възрастовата група 10-14 години с 952 на 100 000 души население. Основно тези две групи се очертаха, както и лицата 45 до 59 години с 930 на 100 000 души заболеваемост.“ информира д-р Николай Пенчоков и допълни, че в момента настанени в болница са общо 8 деца – 7 в Габрово и 1 в Севлиево, като няма такива на интензивно лечение и болниците имат готовност за прием на деца при нужда.

Предвид гореизложените данни и продължаващите високи нива на заболеваемост от Covid-19, от РЗИ-Габрово предложиха учениците от V до XII клас да преминат на ротационен принцип на обучение, а тези от I до IV клас да продължат с присъственото такова в общините Габрово и Трявна. Предложението бе прието единодушно от членовете на Областния кризисен щаб и предстои от Регионалният инспекторат на образованието в Габрово да информират МОН за взетото решение, след което да бъде издадена Заповед от Министъра на здравеопазването, за да стане ясно от кога големите ученици ще преминат на присъствено и онлайн обучение. Тестването на обучаващите се в клас остава.

 

 

„В община Габрово има голямо засягане на учениците в гимназиалния етап, вчера бяха 33 паралелки, днеска останаха 26 паралелки от различни училища, в Трявна имаме още два класа от НГПИ „Тревненска школа“, в Севлиево имаме пет паралелки!“ сподели по време на онлайн заседанието директора на Регионалната здравна инспекция-Габрово.Преди няколко дена направих съвещание с директорите на всички образователни институции и те имат готовност за прилагане на ротационен принцип на обучение. Аз лично го подкрепям!“ допълни началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Второто решение, което днес бе прието на провелото се заседание на Областния кризисен щаб, бе за засилване на контрола от страна на здравните инспектори в областта. В следващите две седмици се предвиждат масови проверки в градските и междуградските транспортни линии, в големите търговски вериги, на пазари, тържища и пр. Ще бъдат извършвани и проверки в нощните клубове и заведения съвместно с ОД на МВР-Габрово.