ОТ УТРЕ: „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ И ЗА АНТИТЕЛА! ВАЛИДНОСТТА МУ ЩЕ БЪДЕ 90 ДНИ

ноември 10, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

От четвъртък – 11.10.2021 год. в България ще се издава т. нар. „зелен сертификат“ и за антитела. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на провелия се вчера брифинг на Министерството на Здравеопазването. Документът ще важи за период от 3 месеца (90 дни) и ще може да се използва само на територията на страната.

„Зеленият сертификат“ ще бъде издаван след направено лабораторно изследване за антитела на тези хора, чиито стойности са 10 пъти над определените референтни нива от експертите –  а именно прагът от 150 единици BAU на милилитър посочи вирусологът проф. Радка Аргирова и допълни, че „Това е единица в резултат на взаимодействие на калибрационен фактор, даден от Световната здравна организация, с който се съобразяват всички тестове.“ Определящ ще бъде показателят IgG, който е показател за най-дълго задържащите се антитела в организма, изграждащи естествения имунитет на човека след преболедуване от Covid-19.

„Изследването се признава само за IgG антитела, тъй като това са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор.“ обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и уточни, че не са определени конкретни видове тестове за антитела. „Могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н. Изискването е да бъдат със „СЕ“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани.“ 

Ето и кои хора могат да се сдобият със сертификата:

  • Хора, които са изкарали вируса без симптоми
  • Хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, положителни са, не са отишли в болница и са се самоизолирали
  • Хора, които са постъпили впоследствие за лечение в болница, но нямат документ за изследване с PCR или бърз антигенен тест.

За да бъде издаден „зелен сертификат“ за антитела всяка лаборатория трябва да бъде успешно свързана с Националната здравно-информационна система до четвъртък. По този начин резултатите на изследваните лица ще бъдат изпращани директно към системата. В отговор съответно ще се върне на лабораторията националния референтен номер, чрез който лицето ще може с няколко лесни стъпки да получи своето удостоверение от https://his.bg

От Министерството на Здравеопазването посочват още, че удостоверението ще бъде изпратено и до лабораторията, за да може, в случай че лицето желае веднага да получи своя документ, той да му бъде предоставен. В самото удостоверение ще има валидност, имената на лицето, датата на раждане, типа на теста, чрез който е постигнат резултата, номерът на лечебното заведение, датата на пробонабиране и лабораторния резултат в мерните единици.

От 16 ноември „зелен сертификат“ за антитела ще бъде издаван също и в Швейцария.

По време на вчерашния брифинг на МЗ стана ясно още, че на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и народни представители тази неделя – 14.11.2021 год., няма да се изисква членовете на секционните избирателни комисии да притежават „зелен сертификат“ и няма да се изисква задължителното им тестване.

„Нямаме никакво намерение да проваляме изборния ден и затова ще стъпим на правилата, които бяха известни досега – дезинфекция, предпазни маски за лице, дистанция, често проветряване“ подчерта здравният министър д-р Стойчо Кацаров. От МЗ ще изпратят препоръка до ЦИК и са готови да осигурят тестове за Covid-19, ако все пак някой от членовете реши да се изследва по собствено желание.