ОТБЕЛЯЗВАМЕ 171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНГЕЛ КЪНЧЕВ

ноември 11, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес – 11.11.2021 год. отбелязваме 171 години от рождението на видния български революционер – Ангел Кънчев. За неговия кратък, но славен и героичен живот ни разказва г-жа Ирина Димитрова – уредник в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Публикуваме предоставения материал без редакторска намеса.

„На 11 ноември 1850 г. в Трявна се ражда Ангел Кънчев – един от най-светлите образи на българското революционно дело. Неговият макар и кратък жизнен път оставя дирята и спомена за саможертва и любов към Род и Родина. До 10-годишна възраст учи в Тревненското школо, след което през 1860 г. семейството се преселва в Русе. Неговата жажда към образование го отвеждат в Болград, в офицерската школа в Белград, от където едва на 18-годишна възраст той пише своето прочуто „Възвание към българския народ”.

Неудовлетворен от последвалото учение в Табор, решава да служи на идеята за освобождението на своя народ. Последователен и целеустремен в действията си, той печели доверието на Васил Левски. Съвместните им действия в организирането на вътрешната революционна организация, записват името на младия тревненец като инициатор за създаването на революционни комитети в много български селища.

Ангел Кънчев участва и в написването на Проектоустава на БРЦК. На 11.11.1871 г. двамата титани на революционното движение посещават Трявна с цел създаване на революционен комитет. В началото на 1872 г. Ангел Кънчев е натоварен със задача да замине за Букурещ, за да бъдат координирани действията във връзка с подготовката на общо събрание на ВРО и българските емигрантски дейци.

В опит да премине през р. Дунав на 05.03.1872 г. е предаден, заловен на Русенското пристанище и сам слага край на живота си.  Възрожденската преса веднага откликва на новината. Захари Стоянов дори го сравнява със „спасителят на человеческий род погубил себе си за доброто на другите“. А сам Левски по този повод възкликва: „Остави името си безсмъртно. За честните хора е такава смърт! Защото е най-сладка, честна и правата смърт днес за секи българин!“

Поклон!

Днес, родната къща на Ангел Кънчев, строена през XIX век, е превърната в Музей „Ангел-Кънчевата къща“ в Трявна като част от запазеното историческо наследство, завещано ни от славното минало. Експозицията предлага на стотиците туристи, които идват тук, ежегодно и достъп до съхраненото участие на тревненци в национално-освободителните борби през Възраждането.

В чест и памет на Ангел Кънчев на площада пред родната му къща е издигнат и паметник на младия революционер. Образът му е изваян в цял ръст и представя силата на духовния му стремеж към свобода и правда на целия български народ, която не го напуска до края на дните му. Автори на проекта са доц. Илия Илиев и архитект Симеон Добрев.