ОТБЕЛЯЗВАМЕ БОГОЯВЛЕНИЕ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

януари 6, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

На 6 януари православната църква отбелязва Богоявление, по-известно още като Йордановден. Празникът е трети по значимост през годината, а в народния календар денят се свързва с извършването на много обреди, обичаи и поверия и слага край на т. нар. „мръсни дни“.

Библейската легенда гласи, че на този ден Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. Точно в този момент небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във вид на гълъб. Навсякъде се разгласява „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“ и така идва названието на празника – Богоявление.

Денят е известен още и като Водици. Вярва се, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Тогава водата спира, пречиства се и придобива голяма сила.

По традиция на Йордановден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално потапяне на Светия кръст от местния свещеник. В Трявна, всяка година, ритуалът се извършва от железния мост в парка зад НЧ „Пенчо Славейков 1871“, където група смелчаци скачат в студените води на река Тревненска за здраве и благоденствие. Вярва се, че първият сред тях, който извади кръста ще бъде здрав през цялата година.

За да бъдат здрави и честити през цялата година, още в ранни зори, младите девойки също отиват до кладенец или извор, за да налеят студена вода, с която да измият лицата си.

На днешния голям християнски празник се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият – за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Боян, Богдан, Богдана и техни производни. Община Трявна честити на всички именици днес и им пожелава да бъдат най-вече здрави, щастливи и да си носят имената с чест и гордост!

Честит празник!