ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЙОРДАНОВДЕН С РИТУАЛ ПО ХВЪРЛЯНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ

януари 5, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Трявна ще отбележи един от най-големите християнски празници – Богоявление с ритуал по хвърляне на Светия кръст в р. Тревненска. И тази година, традицията ще бъде спазена, като кръстът ще бъде хвърлен в ледените води от железния мост до парка зад Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна.

Ритуалът ще започне точно в 11:00 ч. на 6 януари, когато ще разберем и кой смелчага пръв ще извади Светия кръст от водите на р. Тревненска, спазвайки разпространения по нашите земи обичай по „Спасяването на кръста“ навръх Йордановден. След това кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева ще връчи парична награда на преборилия се за кръста първенец.

По традиция, в четвъртък на 6-ти януари, ще бъдат отслужени сутрешни богослужения във всички храмове и празничен водосвет за здраве.

Предвид продължаващите действащи противоепидемични мерки срещу разпространението от Covid-19 в страната, Община Трявна призовава всички граждани да избягват масово струпване и да спазват физическа дистанция помежду си. Нека отбележим този голям християнски празник отговорно и да си пожелаем да бъдем здрави през цялата година!

На Богоявление се вярва, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Бял гълъб се спуснал от небето и кацнал на рамото на Младенеца – символът на триединството – Отца, Дух и Сина.

По традиция навсякъде в страната, където има водоеми, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. В ледените води се хвърлят млади мъже, които се надпреварват да извадят първи Свещения кръст, за да бъдат здрави и честити през цялата година. А девойките още преди изгрев слънце отиват на кладенеца или извора да си налеят „света“ вода, с която измиват домашната икона и своите лица, за да бъдат и те здрави през цялата година!