ОТБЕЛЯЗВАМЕ НИКУЛДЕН – ПРАЗНИКЪТ НА МОРЯЦИТЕ, РИБАРИТЕ И БАНКЕРИТЕ

декември 6, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

ДНЕС СВОЯ ХРАМОВ ПРАЗНИК ОТБЕЛЯЗВА И ПАРАКЛИСЪТ „СВ. НИКОЛА“ В ТРЯВНА

Днес православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровителят на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Това е един от най-големите християнски празници в чест на светецът, чието име означава „Побеждаващ“. На 6 декември повод за радост имат хиляди именици с производни на Николай имена. Община Трявна пожелава на всички тях най-вече здраве, благоденствие и много успехи.

Св. Николай Мирликийски е покровител на моряците и рибарите, тъй като по време на силна морска буря спасил моряците на кораба със своите молитви, докато пътували към Божи гроб. Според друга легенда, светията спасил кораба като запушил получения от бурята отвор с шаран и успял да възкреси моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Оттук и задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е именно шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга на Св. Никола“.

Светецът се възприема още и за покровител на банкерите и търговците, тъй като преди да бъде канонизиран, светецът бил лихвар, който помагал на бедните и безпаричните.

Днес своя храмов празник чества и най-новия параклис в Трявна „Св. Никола“. По традиция, от рано сутринта в църквата се отслужва празнична света литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновски Митрополит Григорий, който преди четири години освети новопостроения храм. От Тревненската духовна околия информират, че след приключване на службата ще бъде направен водосвет за здраве и ще бъде раздаден курбан на събралите се миряни.

Община Трявна още веднъж поздравява всички празнуващи днес и им пожелава много здраве и успехи, както в личен, така и в професионален план.