ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХИВ/СПИН

декември 1, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес е 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година го отбелязваме под мотото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите.“ обявено от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS).

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.

Oтбелязва се за първи път през 1988 година от Световната здравна организация, водена от стремежа си да засили общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със Синдрома на Придобитата Имунна Недостатъчност. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

В момента светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. Затова алармират експертите на UNAIDS и допълват, че навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН наред с навлизането в третата година от Covid-19 пандемията. Становището на Световната здравна организация (СЗО) е, че ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права са сред неуспехите, които позволиха на ХИВ да се превърне и остане глобална здравна криза. В момента тези неравенства се изострят още повече от Covid-19 пандемията, която поставя и редица трудности при предоставянето на услугите на хората, живеещи с ХИВ.

Според данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. Смъртността от СПИН-болестите сравнение с 2005 год. е намаляла с 21%, но близо 7 100 души ежедневно се заразяват с вируса на имунната недостатъчност.

От Министерството на здравеопазването съвместно с д-р Тонка Върлева – директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ посочват, че в България общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1 910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.

От 1986 г. до 19.11.2021 г. у нас са регистрирани общо 3 702 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2021 г. са открити нови 219 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства – 6.1:1 (86% мъже и 14% жени).

По предварителни данни в страната над 182 811 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. Близо 93% от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 5.5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. /36%/, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и 40-49 г. – 22%. 58% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.

Здравното министерство осигурява антивирусна терапия за всички нуждаещи се хора. Тя се осъществява в 5 сектора, които са разкрити към Инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна и Плевен. В момента от нея се възползват 432 души. За тази цел през 2011 г. МЗ осигури 21 медикамента на стойност 7.9 милиона лева. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 милион лева.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. Освен това в страната работят шест здравно-социално центъра, в които се предоставят услуги по превенция на ХИВ/СПИН.

През 2021 г. Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода 2021-2025 г., която продължава дейностите по превенция, диагностика и лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции, чрез които ще се осигури устойчивост в борбата с ХИВ и сексуално предавани инфекции в страната.