ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА НГПИ „ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА“

април 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА

100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ

НА

НГПИ „ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА“

 

ПРОГРАМА

06.05.2021 г. /четвъртък/

09:30 ч. – Откриване на официалната част с приветствие от директора на училището и официални гости на събитието в двора на училището.

10:30 ч. – Откриване на изложба с творби на деца от „Национален конкурс за  детска рисунка на тема Гергьовден” в НГПИ „Тревненска школа“.

11:00 – 12:00 ч. – Шествие на майсторите дърворезбари с иконата на „св. Георги“ –  от НГПИ „Тревненска школа“ до „Даскаловата къща“ и поднасяне  на венци, с музикалното участие на ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел.

13:00 ч. – Изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: Дърворезба, Интериорен дизайн и Иконопис в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

13:30 ч. – Празничен коктейл в ресторанта на двора на комплекс „Калинчева къща“ с музикалното участие на ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел.

15:30 ч. – Творческа работилница – Спектър“ в двора на училището с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ „Тревненска школа“.

19:30 ч. – “Art school fest” – музикални изпълнения на група “Cool den” в дворa на НГПИ „Тревненска школа“ гр. Трявна.

Ето какво споделят организаторите от НГПИ „Тревненска школа“:

В настоящото време на изпитание полетът на духа е нашето спасение, и затова смятаме, че е изключително важно поддържането на културата жива и действена. Още от създаването си през 1920 година, НГПИ „Тревненска школа“, успешно изпълнява своята уникална мисия за съхранение и развитие на автентичната Тревненска възрожденска дърворезбарска и иконописна школа.

В планирания ден на дърворезбата 6-ти май 2021 година в гр. Трявна ще бъде създаден визуален разказ от творби на различни поколения резбари, които работят за запазването и осмислянето на художествената традиция в контекста на съвремието. Той има за цел да представи и популяризира дейността на уникалното ни училище и да отбележи 100 годишния му юбилей.

Гергьовден е един от най-големите български празници през пролетта. Народът вярва, че светът е поделен между светците. На свети Георги се паднало да владее полето. Затова този празник го свързваме със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите, нивите се раззеленяват. Тогава се понася омайващият аромат на цветята, тревите и билките. Гергьовден е празник и на земеделските стопани, Ден на храбростта  – празник на Българската армия, но също така и покровител на дърворезбарите.

В рамките на проекта най-малките артисти и вероятно бъдещи майстори-занаятчии ще могат да се изявят в конкурса „Гергьовден“, посветен на св. Георги – покровителят на резбарите. Изложбата ще бъде представена в сградата на НГПИ „Тревненска школа”.  В нея ще участват  деца от цялата страна. Целта е дейността е да обхване и представи най-младото  поколения творци и да ги приобщи към празника на училището и националният ни празник „Гергьовден“.

В деня на националният празник ще се проведе тържествено шествие на майсторите дърворезбари с иконата „св. Георги“, съпроводено от гайдари от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел. Начало на шествието 06.05.2021 г от 11 часа от НГПИ „Тревненска школа“ до „Даскаловата къща“ с поднасяне на венци на старите Тревненски майстори дърворезбари.

Традиционно за последните години ще бъде организирана представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: Дърворезба, Интериорен дизайн и Иконопис в пространството на галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България”.

След обяд празникът продължава с коктейл в ресторанта на двора на комплекс „Калинчевата къща“ с музикалното участие на ученици от НУФИ „Филип Кутев” гр. Котел. В 15.00 ч. в двора на училището ученици от 11 клас ще организират творческа работилница – Спектър“.  Следва “Art school fest”- музикални изпълнения на група “Cool den” в двора на НГПИ „Тревненска школа“ гр. Трявна.

Инициатор на проекта е НГПИ “Тревненска школа”, която през настоящата учебна 2020-2021 г . отбелязва своят 100 годишен юбилей. Дейността на училището се основава на традициите, завещани от „Тревненската иконописна и дърворезбарска школа”, съхранени и развити с нови художествени и естетически стойности.

Проектът се реализира в партньорство и финансовата подкрепа на Община Трявна и Фонд „13 века България”.