ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

март 3, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

 

Отбелязването на 143 години от Освобождението на България започна от град Плачковци.  Пред Стената на храбростта кметът на Плачковци Борислав Борисов издигна националното знаме под звуците на националния химн. Последва поднасяне на венец от г-н Борисов, както и цветя от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и председателя на Общински съвет инж. Стефан Петров. Цветя поднесоха и част от присъстващите.  Тържественост внесе присъствието на представители на Регионален клон „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

 

 

В Трявна празничният концерт бе отменен, но на площад „Капитан Дядо Никола“ бе извършено традиционното издигане на националното знаме от кмета на Община Трявна. Кметът прие почетния караул от членове на Регионален клон „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

 

В шествие присъстващите се отправиха към паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България. Там цветя поднесоха кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров, както и представители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

 

От там шествието продължи до двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, където бе отслужена панихида. Кметът и председателят на Общински съвет положиха цветя на четирите гроба на поборници и опълченци.

 

От църквата присъстващите се включиха в шествие до Стената на храбростта. Бяха поднесени цветя от общинското ръководство, общински съветници, представители на Специализираният музей и граждани.

В средата на мемориала гореше „вечния огън“ в памет на загиналите в шестте войни.

 

 

Да живее България!