ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 6 СЕПТЕМВРИ В ГРАД ТРЯВНА

септември 8, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

На 6 септември в Трявна бяха отбелязани 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествената програма се състоя пред паметника на Петко Славейков в града.

В началото на празника думата бе дадена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева. Тя поздрави присъстващите

„6 септември е дата, която сбъдна и увенча надеждите на поколения българи, дали силите, младостта и живота си в името на свободата и единството на нашия народ. На 6-ти септември преди 135 години Съединението остави ярка диря – всички ние трябва да се гордеем, че сме българи. Заслужаваме го ние, заслужават го и нашите предци, отдали живота си в името на това днес да се поздравим със Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека на този тържествен ден си пожелаем да сме здрави и единни, защото Съединението прави силата!“ – каза кметът в своето обръщение към присъстващите.

 

Лора Стефанова от СУ „Петко Рачев Славейков“ с ръководител Деница Николова прочете стихотворението „Съединението“ на Стоян Петров. Последваха изпълнения на деца от ЧФФ „Калина“ и НЧ „Пробуда 1924“ – град Плачковци с ръководител Манка Билчева.

Програмата завърши с поднасяне на венец и цветя пред паметника на Петко Славейков.