ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ В МУЗЕЙ СЛАВЕЙКОВА КЪЩА В ТРЯВНА

септември 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

22-ри септември е бележита дата в новата история на страната ни. На този ден, преди 114 години, е обявена Независимостта на България, с което тя отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. Манифестът тържествено е изчетен от княз Фердинанд в двора на църквата „Свети Четиридесет Мъченици“ във Велико Търново, с което се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя и Княжество България става независима държава. Начело на страната си застава княз Фердинанд, който приема титлата „цар“ на българите. 22-ри септември е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 год.

По традиция, в Трявна празникът тържествено ще бъде отбелязан в двора на музей Славейкова къща, тъй като семейството на Петко Славейков е свързано с историческия акт. На 22 септември 1908 именно Христо Славейков чете Манифеста за обявяване на Независимостта в парламента и го връчва тържествено на Цар Фердинанд.

Програмата ще започне точно в 11:00 ч. с произнасяне на слово от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, след което жители и гости ще могат да се насладят на патриотичните изпълнения с участието на деца и възпитаници от ДГ „Светлина“, гр. Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“, гр. Трявна. В знак на почит и преклонение, в края на честването, ще бъдат поднесени цветя от кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, както и от признателни граждани.

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 114-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

 

ПРОГРАМА

 

22 септември 2022 год. /четвъртък/ – Музей Славейкова къща, гр. Трявна

 

  • 11:00 ч. – Поздравително слово на г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна

 

 

  • 11:10 ч. – Изпълнения на патриотични стихове с участието на деца от ДГ „Светлина“, гр. Трявна

 

 

  • 11:20 ч. – Изпълнения на ученици от СУ „Петко Р. Славейков“, гр. Трявна

 

 

  • 11:30 ч. – Отдаване на почит и поднасяне на цветя от г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет Трявна