Откриха “Дните на дърворезбата” в Трявна

май 4, 2018
Автор: Веселин Михов

image

За втора поредна година в града на старите майстори на художествени занаяти се провеждат “Дни на дърворезбата”. Именно в Трявна, назад във вековете е създадена първата художествена школа от времето на Възраждането. Майсторството на тревненските резбари, иконописци и строители е увековечено не само в тревненските къщи-музеи, църкви и частни домове. Красотата и уникалността, с които се отличава тяхното творчество, са познати далеч извън пределите на Трявна.

Тревненци са успели да съхранят своите традиции в художествените занаяти през вековете. Свидетелство за това е Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“, която съществува и до днес. В нея продължават да се учат на занаят талантливи български деца, които съчетават модернистичните тенденции в дърворезбата и иконописта със завещаното от старите майстори.

Днес в рeзбaрcките ателиета в Трявна рaбoтят виcoкoквaлифицирaни cпeциaлиcти, някoи oт кoитo пoтoмци нa cтaритe мaрaнгoзи. Те са хората, които пазят художествените занаяти живи, създавайки уникални творби, с които продължават да прославят имет на Трявна и тревненската художествена школа.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев откри официално “Дните на дърворезбата”. Той приветства събралите се жители и гости на общината и отбеляза, че през тази година се навършват 210 години от емблематичния за Трявна, художествен облог между Димитър Ошенеца и Иван Бучука, резултатите от който  – майското и юлското слънце могат да се видят и днес на таваните в две от стаите на Даскаловата къща. Захариев пожела на присъстващите да се насладят на събитията, които са част от тридневната културна програма по време на “Дните на дърворезбата”, която се реализира със съдействието на Министерство на културата, Община Трявна, Посолството на Кралство Мароко в България, НГПИ “Тревненска школа”, НДФ “13 века България” и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство.

Специални гости на откриването бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, областният управител Невена Петкова, заместник-областният управител Мария Пенева, председателят на ОбС-Трявна Силвия Кръстева и директорът и заместник-директорът на училището по изкуства в Белград – Зорица Джокович и Милан Никулич.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев изрази възхищението си от възобновяването на тази прекрасна традиция, свързана с древните майстори на художествени занаяти и пожела в бъдеще “Дните на дърворезбата” да присъстват ежегодно в културния календар на Община Трявна и да се развиват, и надграждат с годините.

Директорът на НГПИ “Тревненска школа” Орфей Миндов поздрави участниците в събитието и събралите се тревненци и гости на града. Той напомни, че събитието неслучайно се провежда покрай Гергьовден, тъй като Св. Георги освен покровител на овчарите и на Българската армия е закрилник и на дърворезбарите.

Община Трявна получи официални поздравителни адреси по повод “Дните на дърворезбата” от министъра на туризма Николина Ангелкова, заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Програмата на “Дните на дърворезбата” продължава следващите дни с демонстрации на художествени занаяти на площад “Капитан Дядо Никола”, тазгодишният облог между майстори дърворезбари, чието изпълнение тревненци и гостите на общината ще имат възможността да наблюдават на площад “Пенчо Славейков”, както и представяне на традициите и културата на Мароко в Галерия “Гъбенски” на 5 май.

Цялата програма на “Дните на дърворезбата” може да видите тук.