ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА ДЪРВОПЛАСТИКА В ГАЛЕРИЯ „ГЪБЕНСКИ“ КЪМ НДФ „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ В ТРЯВНА

май 11, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

30 художествени произведения от дърво, изработени от 20 автори през последните няколко години, бяха представени на изложба „Нереален свят“ в галерия „Гъбенски“ към Национален фонд „13 века България“ в Трявна. Инициативата е организирана от секция Дърворезба при Съюза на българските художници съвместно с НГПИ „Тревненска школа“ и е част от традиционните Дни на дърворезбата. Събитието бе официално открито от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, домакина в лицето на г-жа Мариела Драганова, директора на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов и художника и преподавател по дърворезба, рисуване и приложни изкуства г-н Боян Александров.

„Искам да изкажа своята благодарност към галерия „Гъбенски“ за гостоприемството и за това, че днес може да се насладим и да се докоснем до всички тези творби, които виждаме тук. Творчеството наистина е уникално и благодаря на всички Вас, че следвате стъпките на тревненските майстори, съхранявайки занаятите във времето. Именно това Ви творчество ни прославя извън пределите на Трявна и България и аз Ви благодаря! Пожелавам успех и бъдете здрави!“ приветства гостите на събитието г-жа Силвия Кръстева.

Като автор и човек на изкуството г-н Боян Александров подчерта, че паузата, която наложи в световен мащаб пандемията от Covid-19, всъщност не е била пауза за творците и резултатът от техния труд са част от представените художествени произведения.

„Трявна като център на дърворезбата е така значим от много време и е важен за самите нас като дърворезбари, защото и духът е друг тук. Тази инициатива е основа да вървим напред и не е важно само да я подкрепим. Дървопластиката е едно естествено продължение на класическата традиционната дърворезба и тук  младите могат да видят колко модерни сме в работите си, колко сме актуални с това, което се случва по целия свят. На всички пленери и изложби, почти навсякъде, присъстват вече и българи, което е една добра заявка, че всъщност явно сме актуални с всичко, което се случва. Като имаме тази подложка на дърворезбата можем да творим вече истинското изкуство и сме несравними с всички останали!“ завърши г-н Александров.

Като естествено продължение на традиционната българска дърворезба, обликът на дървопластиката започва да излиза от рамките на релефа още през 70-те години на миналия век и се появяват множество скулптурни произведения от дърво. Постепенно настъпват промени в тематичния и сюжетен кръг, а в края на миналия и началото на този век, визията вече е модерна.

„Тук може да видите едни съвременни творчески решения, които са инспирирани от творческите търсения, сетивността и пластичното усещане на различните автори и това е много важно, защото ние виждаме много различни подходи като технология, различни подходи, ако щете към повърхнините, към тактилното, защото дървото е едно от най-топлите материали, говорим за пространствени, пластични решения и това е нещо, което искаме винаги да го докоснем и може да го сложим в интериорите си.“ поясни директорът на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов.

На място могат да се видят художествени произведения, олицетворяващи съвременната дървопластика – с ясно изразени контрасти между естествен и добавен цвят, с типична и нехарактерна форма за дървото, в комбинация с метал, различни дървесини и други елементи, с присъствие на текст, както и с използване на древни и модерни теми, а понякога критично-социални и философски. Изложбата ще остане в галерия „Гъбенски“ към НДФ „13 века България“ до края на месец май.