ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА НГПИ „ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА“ В СТОЛИЦАТА НА ПОЛША

декември 17, 2017
Автор: Веселин Михов

image

НГПИ „Тревненска школа“ осъществи поредната изложба на творби, изработени от възпитаници на училището по изкуства, извън пределите на България. Този път експозицията „Традиция и сигурност“ гостува във Варшава по покана на директора на Българския културен институт в Полша Калина Станчева.


Гостуването на тревненските творби в полската столица се осъществява по линия на съвместен проект по програма “Мобилност” на Министерството на културата между НГПИ „Тревненска школа, Община Трявна и Българския културен институт в Полша. Експозицията представя съвременните творчески пластични решения на учениците, носещи духа и енергията на автентичната Българска пластична култура и традиция.


Изложбата беше открита на 7 декември от посланика на Република България в Полша Емил Ялнъзов. Официалното събитие във Варшава уважиха множество дипломатически представители, първият секретар на българското посолство Иван Китов, директорът на Българския културен институт Калина Станчева и кметът на побратимения на Трявна град Жирардов Войчех Яшински.

Представянето на тревненските творби е първото събитие, подкрепено от Българския културен институт във Варшава като част от събитията, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС през 2018г. Директорът на института изказа своята благодарност към кмета на Община Трявна Дончо Захариев и директора на НГПИ „Тревненска школа“ Орфей Миндов за реализирането на изложбата, благодарение на която жителите и гостите на полската столица, както и представителите на дипломатически мисии ще имат възможността да се запознаят с традициите на българския народ в областта на художествените занаяти, съхранени през вековете и намиращи своят съвременен прочит чрез талантливите тревненски ученици.

Част от експозицията на тревненската гимназия по приложни изкуства беше разположена в Кралския дворец в столицата на Полша. Изложбата „Традиция и сигурност“ ще остане във Варшава до края на февруари 2018 г. и ще бъде основа за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС в посолството ни в Полша, след което ще отпътува за побратимения на Трявна град Жирардов, където ще бъде експонирана в градската художествена галерия.

„Изложбата на НГПИ „Тревненска школа“ в полската столица предизвика огромен интерес. Множество граждани, дипломати, както и официалните гости на събитието имаха възможността да се насладят и възхитят на таланта на тревненските ученици. Вярвам, че съвместната ни работа с художествената гимназия, Министерство на културата и побратимените ни градове ще дава все по-добри резултати в бъдеще. По време на посещението ни във Варшава имахме възможност да положим началото на ползотворни контакти между тревненската художествена гимназия и варшавската такава. Успяхме да постигнем договорка за културен обмен на ученици между двете училища. Съвсем скоро ще уточним и условия за ученически обмен между всички тревненски училища и училищата в побратимения ни град Жирардов. Убеден съм, че обмяната на опит и идеи между младите хора от Трявна и Жирардов, ще допринесе много за бъдещето на нашия град.“ , коментира кметът на Трявна Дончо Захариев.