Откриха обновена паметна плоча на създателя на първия български хор Янко Мустаков в Трявна

ноември 20, 2017
Автор: Веселин Михов

image

През тази година се навършиха 175 години от рождението на българския певец, композитор и хоров диригент Янко Мустаков и 150 години от създаването на първия български хор в Свищов, носещ неговото име. Двете значими годишнини бяха тържествено отбелязани в родния град на диригента.

На 17 ноември в Трявна беше открита обновената паметна плоча на Янко Мустаков. Тя е разположена върху сградата на ул. „Ангел Кънчев“ 73, където някога е била родната му къща. На събитието присъстваха граждани от Трявна и Свищов, а приветствие към тях от правиха кметовете на Община Трявна – Дончо Захариев и на Община Свищов – Генчо Генчев. Събитието беше съпроводено с изпълнения на  Свищовски хор „Янко Мустаков“ и Мъжки хор на моряците-ветерани „Христо Манолов“ – Варна.

 

В памет на диригента и в чест на годишнината от създаването на Първия български хор в зала „Дръзновение“ на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се състоя тържествен концерт с участието на Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов , Мъжки хор на моряците-ветерани „Христо Манолов“ – Варна и Детска школа „Янко Мустаков“ – Трявна.