Откриха възпоменателна плоча в памет на почетния гражданин на Трявна Белчо Белчев

декември 1, 2017
Автор: Веселин Михов

image

На 24 ноември в Трявна беше открита паметна плоча, носеща името на почетния гражданин на града Белчо Белчев. Плочата е разположена на едноименна улица, започваща от кръстовището на ул. „Калето“ с ул. „Петър Генчев“ до мост „Шаховец“. Улицата получи своето наименование с Решение № 170 от 31.10.2017 г. на Общински съвет Трявна.

Белчо Белчев е български финансист и политик, министър на финансите в периода 1976-1987 и 1989-1990. Роден е в с. Кръстинеци, Община Трявна. До 1957 завършва средното си образование в Трявна и специалност “Финанси и кредит” във Висшия икономически институт – София. Работи като инспектор, старши инспектор и завеждащ сектор по финансиране на народното стопанство в Окръжния народен съвет – Пазарджик и в Градския народен съвет в Пловдив. През 1964 е научен сътрудник в Научно-изследователския институт по финанси и кредит към Министерство на финансите. Той е кандидат на икономическите науки.

През периода 1967–1990 г. /с малки прекъсвания/ той заема длъжностите: заместник-министър на финансите, първи зам.-министър на финансите и министър на финансите на Република България. Докато работи на тези високи държавни постове, Белчо Белчев активно съдейства за изграждането на редица промишлени, търговски и културно-исторически обекти в общината през 70-те и 80-те години на миналия век: строителството на МЗ „Иван Йонков”-сега „Трема” АД, СЗ „Хан Аспарух”, ИЗ „ЗИНОР”, реконструкция на „Аврам Стоянов” – сега „Лотос” АД и ВТК „Ангел Кънчев” – „Ланатекс” АД, болницата и поликлиниката в Трявна, новата сграда на пощата в Плачковци, нов хлебозавод, хотелите „Ралица” и „Трявна”, сградата на читалище „Пенчо Славейков”, реставрацията на Калинчева къща, реконструкцията на сградата на бившия параклис, където бе уреден музея на Тревненската иконописна школа, ОУ „Проф. П. Райков”.

Където и да е бил, Белчо Белчев е помагал не само за развитието на Тревненския край, но и за решаването на проблемите на мнозина тревненци.

 

За безспорните си заслуги към българската държава Белчо Белчев е удостоен с орден „Стара планина” – най-високото държавно отличие. Израз на искрената признателност на неговите съграждани е удостояването му със званието „Почетен гражданин на Трявна” през 2002 г.

На официалното откриване на възпоменателната плоча присъстваха съпругата на Белчо Белчев – Мария Белчева и негови близки,бивши кметове на Трявна, общински съветници и граждани.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев обърна внимание на постиженията на почетния гражданин на Трявна и на важния принос, който има за развитието на икономиката и културния живот в общината.

„Нека се раждат все повече тревненци като Белчо Белчев.“, пожела Захариев.

Мария Белчева изрази пред тревненци огромната си обич към Трявна и жителите на общината. Тя подчерта, че винаги се е чувства като у дома си, гостувайки в красивия балкански град и обеща, че ще продължи да помага на Трявна, както в миналото е правил нейния покоен съпруг. Госпожа Белчева благодари на кметовете през годините, които заедно със съпруга ѝ са работили за просперитета на общината.