ОТКРИВА СЕ НОВОИЗГРАДЕНАТА ЧЕШМА „ИЗВОР НА ЦАРИЦАТА“ В МЕСТНОСТТА „ЯБЪЛКИТЕ“ КРАЙ С. КРЪСТЕЦ

август 17, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 18 август /четвъртък/ от 12:30 ч. в местността „Ябълките“ край с. Кръстец, Кметство Плачковци, ще бъде официално открита новоизградената чешма „Извор на Царицата“. Тя е плод на родолюбието и щедростта на българина и е изградена по идея на семейство Ангел и Румяна Ангелови от гр. Плачковци, които открай време предпочитат да отмарят по тези красиви балкански кътчета. Събитието ще бъде уважено от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която ще отправи своите благодарности и поздрави към инициаторите на това добро дело.

Очаква се в деня, в който православната църква празнува Успение на Св. Иван Рилски, дарителите да съберат приятели, майстори и гости от близо и далеч, с които заедно да осветят новоизградената чешма и да раздадат курбан за здраве. „Извор на Царицата“ е направена под егидата на Природен парк „Българка“ с безвъзмездните дарения и труд на граждани и фирми, които подкрепят това дело в продължение на три месеца работа. Сред тях са „АйРум – ЛЕС“ ЕООД, „Братчеда“ ООД, Христо Бараков, „МАРМЕКС“ ООД, Мирослав Делийски, „Вуд Трейдинг“ ООД, „СТИЛ – МС“ ООД, Галина Йовчева, Цаньо и Добринка Деневи, Красимир Каракачанов, Димитър Немски, Иван Петков, Ивайло Дичев, Антон Джуров, Добрин Ганчев, Младен Добрев.

„Извор на Царицата“ ще отбива пътниците, поели към мекото сърце на планината, която народът нарича едновременно с мъжко и женско име – Балкан и Стара планина. Тук човек попада в друг свят – на истинско спокойствие, хармония и съвършенство. Покоряваща е омайната хубост на планината, снежна и бяла през зимата, слънчева и прохладна през лятото. Снагата й е покрита от вековни и гъсти гори, дъхави поляни, високи пасбища и дълбоки долове.

Пленяващата сила на Балкана в тази местност потапя в една завладяваща и неповторима магия. Мястото е стратегическо и се явява кръстопът на природа с история, изходна точка е за много пешеходни маршрути, разкриващи красотата и величието на Балкана- върховете Малък и Голям чукар, до връх Бъзовец, местността Стената – истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана, параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“, параклис „Св. Иван Рилски“, местността „Царския кладенец“, природна забележителност „Виканата скала“, където дядо Вазов е бил няколко месеца преди кончината си, хижа „Българка“, местност Карабогдан с 9 чучура, Голям Бедек и Малък Бедек към вр. Бузлуджа.

И ако не знаете къде сте попаднали, то сигурното е едно – вие вече сте гости на Природен парк „Българка“. До извора, плод на родолюбието и щедростта на българина, има място за отдих, където туристи, преминаващи край нея да отпочинат и да се освежат, и да споменат с добро тези, които са я съградили.