Откриване на изложба на НГПИ „Тревненска школа“ в Руския културно-информационен център – гр. София

октомври 13, 2017
Автор: Илияна Георгиева

image

На 13 октомври в Руския културно-информационен център – гр. София се състоя официалното откриване на изложбата на НГПИ „Тревненска школа“. Събитието се провежда благодарение на доброто сътрудничество между кмета на Община Трявна и директора на Руския културно-информационен център – Павел Журавльов.

Експозицията, съдържаща творби на възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“ от специалностите „Интериорен дизайн“, „Художествена дърворезба“ и „Иконопис“, беше представена от директора на  училището Орфей Миндов.

Представянето на НГПИ „Тревненска школа“ пред широката софийска общественост привлече вниманието към Трявна и по-специално – към културната идентичност на тревненци.  Представителите на руската общност проявиха огромен интерес и пожелаха занапред експозицията да гостува както в  Москва, така и в други големи руски градове.

Изложбата на тревненските възпитаници ще бъде представена на 6 декември във Варшава, Полша, а след това ще отпътува побратимения на Трявна град – Жирардов. Сътрудничеството между Трявна и Жирардов вече дава своите първи резултати в осъществяването на междукултурния обмен както и в създаването на съвместни инициативи в областта на културното и социално развитие.

Експозицията на Тревненската гимназия по изкуствата ще бъде изложена в София  до 27 октомври, когато в Салона на Руския културно-информационен център ще се гостува театралната постановка „Жена ни е светица“ на Театралната трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна. Началният час на постановката е 18.00 ч.

Дончо Захариев кани тревненците, живеещи в София, както и софийската общност да се насладят на неповторимата актьорска игра на тревненския самодеен театър на 27 октомври. Присъстващите ще имат възможност да споделят своите идеи, предложения, съвети за развитието на Трявна с кмета на общината.

 

 Евелин Коев