Откриване на изложба на професор Антон Дончев – резба и Илияна Дончева – живопис

юни 8, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев откри изложбата на професор Антон Дончев – резба и неговата съпруга Илияна Дончева – живопис в галерия “Гъбенски”. Изложбата се провежда със съдействието на Национален дарителски фонд “13 века България”.

           

Изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Митко Тодоров честити на тревненци провеждащите се Славейкови празници. Той поздрави кмета на Трявна за хубавата програма и изрази радостта си от провеждането на тази изложба именно в галерия “Гъбенски”, а както се оказва това е първата съвместна изложба на резба и живопис на Антон Дончев и неговата съпруга. Господин Тодоров отбеляза, че от тази година галерия “Гъбенски” ще бъде отворена целогодишно, както й отива на Трявна.

  

Кметът на Трявна  отбеляза, че изложбата показва в цялост тази възвишеност на изкуството, характерна за духа на Трявна и тревненци.

“Щастлив съм, че толкова много хора са тук днес, за да уважат тези творци – наши почетни граждани, но преди всичко наши съграждани и да се насладят на тази уникалната симбиоза между живопис и дърворезба.”, допълни Дончо Захариев.

  

Професор Антон Дончев благодари на Митко Тодоров, на Петко Недялков – уредник на галерия “Гъбенски” и на кмета на Трявна за съдействието по организацията на изложбата. Той изрази огромната си благодарност към присъстващите на откриването, част от които са хората, с които е израснал и негови приятели от детството. Антон Дончев сподели също, че приближавайки Трявна всеки път го обзема особено вълнение, че отново ще се срещне с тези хора.

    

Илияна Дончева сподели с присъстващите огромната обич, която изпитва към Трявна.

“Това е моят любим град и понякога наистина се гордея, че съм по-тревненка от него (Антон Дончев), защото обичам този град с цялото си сърце. Обичам хората, които срещнах тук и няма по-добри хора, по-почтени и по-честни от трвененци.”, каза съпругата на проф. Дончев.