ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА „ПРИЗРАЧНИ СЕЛА“ НА МИРЯН КОЛЕВ

май 10, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На 7 май в галерия Казаков бе открита аудиовизуалната изложба „Призрачни села“ на Мирян Колев. Куратор на изложбата е Христина Барева.

Тя представлява тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум „Ghost villages“ в поетично-сетивно пътешествие, което среща духовете на миналото с енигмата на природата. Музикалният албум е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие.

Аудиовизуалният проект на Мирян Колев започва със заснемането на обезлюдени места, които приютяват останките на минало, недокоснато от хаоса на сегашната пандемия, бавно поглъщано от гората.

Мирян Колев е интердисциплинарен артист, с многогодишна практика и интереси в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиент музика и саунд арт. Зад гърба си има единадесет самостоятелни албума с личния си проект E.U.E.R.P.I. и още множество участия в компилации. От 2012 г. насам е композирал, импровизирал и изпълнявал на живо музика в България, Норвегия, Южна Корея, Монголия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония Ирлания, Полша, Унгария и други страни. След като завършва образованието си по джаз китара, започва да експериментира със звука като използва софтуерни ефекти и добавя звуци от нетрадиционни инструменти и предмети в своите композиции. От няколко години насам използва записани звуци от терен и разширява измеренията на артистичното си амплоа, като интегрира фотография в своите проекти.

Изложбата „Призрачни села“ е логично продължение на артистичен път, който се простира извън рамките на конкретен стил или техника.

 

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Община Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и подкрепата на Национален Фонд „Култура“.