Откриване на Национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ

май 5, 2018
Автор: Веселин Михов

image

На 4 май 2018 г. в Галерия „Казаков“ в Трявна се състоя официалното откриване на Национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ.

Директорът на „Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство“ в Трявна Юлия Нинова приветства гостите на събитието и акцентира върху част от дейността на тревненските музеи, свързана с организирането на различни изложби на дърворезба и иконопис, представящи както творби на утвърдени автори от Съюза на българските художници и Националната художествена академия, така и дипломните работи на учениците на НГПИ „Тревненска школа“ с идеята да покажат, че връзката между поколенията е жива и това е допринесло тревненската художествена школа да е жива и действаща и до днес.

„В по-голямата си част тази изложба се състои от съвременни творби на съвременни автори, създадени през последните години. Паралелно с тях виждате и творби, които са реализирани в нашето близко минало. Опитваме се да осъществим един диалог между поколенията и тенденциите, и да вдигнем дърворезбата на крака – такава, каквато я познаваме в нашето минало. Сред участниците в тази изложба са участниците и в съвременния облог, който се случва тези дни на площад „Пенчо Славейков“ – Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Явор Танев, Мариана Манева и Валентин Митев – с великолепни произведения, някои от които вече са наградени в национални изложби.“, представи изложбата нейният куратор Боян Александров.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев поздрави гостите на изложбата и акцентира върху основната цел на „Дните на дърворезбата“, които се организират за втора поредна година в Трявна, а именно – поддържането на традициите в художествените занаяти живи и предаването на тези занаяти  от поколение на поколение.

„Днес сред нас са възпитаници на художественото училище, техни преподаватели, представители на две поколения тревненски дърворезбари – проф. Антон Дончев и синът на проф. Кънчо Цанев – доц. Роберт Цанев – светила, прославили името на тревненската школа в целия свят. Дърворезбата се развива – тя има свои съвременни течения и идеи и се радвам, че във ваше лице намираме тези техни последователи, които ще я пресъздадат на едно по-високо ниво, защото основната цел, която имаме ние е да запазим дърворезбата  и този живец, който тя носи, за да казваме с гордост „Ние сме градът, дали тази красота – дърворезбата, иконописта!“, подчерта Захариев.

Официални гости на събитието бяха посланикът на Кралство Мароко в България г-жа Закия Ел Мидауи, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, заместник-областният управител Мария Пенева, председателят на Общински съвет – Трявна Силвия Кръстева, народните представители Николай Сираков и Иглика Иванова.