ОТКРИВАНЕ НА ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА „ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА“ В ТРЯВНА

май 4, 2019
Автор: Илияна Георгиева

За трета  поредна година в града на старите майстори на художествени занаяти се провеждат „Дни на дърворезбата“. Те ще се проведат от 4 до 6 май 2019 г. Майсторството на тревненските резбари, иконописци и строители е увековечено не само в тревненските къщи-музеи, църкви и частни домове. Красотата и уникалността, с които се отличава тяхното творчество, са познати далеч извън пределите на Трявна.     В рeзбaрcките ателиета в Трявна рaбoтят виcoкoквaлифицирaни cпeциaлиcти, някoи oт кoитo пoтoмци нa cтaритe мaрaнгoзи. Те са хората, които пазят художествените занаяти живи, създавайки уникални творби, с които продължават да прославят името на Трявна и тревненската художествена школа.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев откри официално „Дните на дърворезбата“, като приветства събралите се жители и гости на общината . Дончо  Захариев пожела на присъстващите да се насладят на събитията, които са част от тридневната културна програма по време на „Дните на дърворезбата“, която се реализира със съдействието на Министерство на културата, Община Трявна, НГПИ „Тревненска школа“, НДФ „13 века България“ и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Специални гости на откриването бяха Николай Сираков народен представител от област Габрово , областният управител Невена Петкова, заместник-областният управител Мария Пенева, председателят на ОбС-Трявна Силвия Кръстева и  Уста Дарин Божков.  Директорът на НГПИ „Тревненска школа“ Орфей Миндов поздрави участниците в събитието и събралите се тревненци и гости на града. Той напомни, че събитието неслучайно се провежда покрай Гергьовден, тъй като Св. Георги освен покровител на овчарите и на Българската армия е закрилник и на дърворезбарите. За поредна година в рамките на „Дните на дърворезбата“ на площада пред НЧ“Пенчо Славейков“ майстори на резбата творят на открито. Съвременното олицитворение на облога провокира резбарите да работят върху големи дървени трупи.В тазгодишния облог взеха участие Николай Йотов, Георги Великов, Петко Недялков, Кристиян Димитров и Калоян най-младия участник от Трявна и петимата са възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“. Творците в продължение на три дни ще изработят своите произведения, а на победителя на 6 май 2019 г. в двора на „Даскаловата къща“ ще му бъде връчен“Червения пояс“.

Програмата на „Дните на дърворезбата“ продължи на пл.“К.Д.Никола“ с демонстрации на различни видове приложни изкуства .  Участие    взеха представители от:

  • Професионална гимназия по каменообработване – с.Кунини
  • НГПИ“ Проф.Венко Колев“ гр.Троян
  • НГПИ“Свети Лука“ гр.София
  • НХГ „Димитър Добрович“ гр.Сливен
  • ПГПИ – гр.Смолян и домакините НГПИ „Тревненска школа“

Кметът на община Трявна откри и националния конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден“,след което Великотърновския  Митрополит Григорий извърши тържествен водосвет.За поредна година конкурса се проведе в НГПИ „Тревненска школа“.

 

В тазгодишния конкурс са взели участие над 120 деца от цялата страна. Отличените деца са пет. Наградите бяха връчени от директора на гимназията Орфей Миндов и кмета на община Трявна Дончо Захариев. Собствениците на семеен хотел“Сокай“  с.  Бърдени,  община  Трявна връчиха едноименна стипендия на ученик от НГПИ„Тревненска школа“,  Николай Митов  в размер на 1000 лв.. Претежятелят на стипендията трябва да изработи творба , която да бъде предоставена на дарителите.