ОТКРИВАНЕ НА ТРЯВНА АРТ ФЕСТИВАЛ 2020

август 4, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

На 3 август 2020 г. на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се състоя официалното откриване на Трявна Арт Фестивал 2020, който се провежда в Трявна от 3 до 8 август.

Откриването започна с химна на Република България, в изпълнение на Сирма Величкова (пиано). Думата бе дадена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, под чийто патронаж се провежда фестивала. Тя сподели, че за нея е привилегия факта, че събитието се налага като традиция през годините. По нейните думи Трявна Арт Фестивал утвърждава името на Трявна като средище на култура, изкуство и духовност. Кметът благодари на организаторите Димитър Малакчиев и Сирма Величкова, които въпреки извънредната епидемична обстановка направиха възможна реализацията на фестивала при спазване на всички противоепидемични мерки.

В концертната програма се включиха:

Левент Ивов – кларинет, Австрия / България;
Христо Христов – флейта, Германия / България;
Христофор Маринов – цигулка, България;
Димитър Иванов – контрабас, Белгия / България;
Сирма Величкова – пиано, Германия / България;
Дарина Ивов – пиано, Австрия / България.

Програмата включваше творби на К. Пендерецки, Дж. Верди, И. Чарт, П. Морлачи, Г. Доницети, Д. Ловрелио, Фр. Крайслер, Б. Барток, Е. Тозели, Фр. Пуленк, А. Пиацола.

Шестимата творци трогнаха с изпълненията си многобройната публика. Участниците получиха подаръци от кмета на Община Трявна и уверение, че винаги са добре дошли в нашия град.