ОТКРИВАТ БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ДАН КОЛОВ В ПЛАЧКОВЦИ, СЪВЕТНИКЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА ИЛИЯ МИЛУШЕВ ПРИСТИГА В ГРАДА

юли 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Дончо Денев по-известен като Дан Колов е един от най-успешните български спортисти на всички времена. Легендарният борец и кечист е роден в село Сенник, но малцина знаят, че корените му са свързани с Плачковци. Баща му е родом от село Горно Цоневци, а майка му от село Енчовци. Идеята за изграждането на бюст-паметник в града, като знак на признателност и почит към заслугите на великия българин, се заражда преди няколко години с гостуваща изложба в зала „Дръзновение“ в Трявна.

„Правихме една изложба специално за него, има един господин, който притежава една чудесна колекция почти за целия живот на Дан Колов…Роднините на Дан Колов също присъстваха и те също изявиха желание да отидат до родните места, които са свързани с Плачковци – Горни Цоневци и Енчовци.“ споделя кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов.

В събирането на средства и материали за изграждането на паметника се включват десетки инициативни граждани от региона. Реализирането на идеята подкрепя и местното ръководство на Община Трявна.

„Спонтанно група инициативни граждани на гр. Плачковци се събраха заедно с мен, единият от които е Тихомир Славов, Теодора Илиева и др. и решихме в чест на 130-та годишнина от рождението на Дан Колов да направим един бюст-паметник на него до стадиона в Плачковци.“ допълва още г-н Борисов.

Официалното откриване ще се състои на 19 юли /вторник/ от 18:00 ч. до стадиона в Плачковци. Събитието ще бъде уважено от съветника на президента на Р България по сигурността и отбраната г-н Илия Милушев, кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, официални лица, жители и гости на града. Бюстът-паметник на „Балканският лъв“ ще бъде увековечен в Плачковци под звуците на оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков и танцова формация към НЧ „Пробуда – 1924“ – Плачковци.