ОТВАРЯ ВРАТИ НОВАТА СОЛНА СТАЯ В ТРЕВНЕНСКАТА БОЛНИЦА

март 2, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

От понеделник, 7 март, отваря врати за посетители, пациенти и персонал новата солна стая в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Теодоси Витанов“ в Трявна. Припомняме, че помещението с предлаганата, там, терапия бе изградено със средства на лечебното заведение и е част от цялостния център за водолечение, който бе въведен в експлоатация в края на миналата година. Проектът за неговото преустройство бе спечелен от Община Трявна, като общият бюджет за цялостното реновиране на сектора е на стойност 100 000 лв., от които 45 000 лв. са отпуснати по Проект „Красива България“ и 55 000 лв. от местната власт.

Центърът за водолечение, в който е разположена и солната стая, е ситуиран на ет. 1, блок 2 в отделението по Физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” и достъпът до него се осъществява от централния коридор на отделението. От управата на лечебното заведение информират, че солната стая ще работи от 09:00 ч. до 15:00 ч. с предварително записване на тел. 0896711957 – д-р Дияна Станева. Процедурите за деца до 12 години струват 10 лв., като малчуганите задължително трябва да влизат в стаята с придружител. Цената за деца над 12 години и възрастни е 12 лв., а за пенсионери – 8 лв. Предлагат се и различни пакети:

  • Пакет 5 + 1 – Процедура за деца до 12 години на стойност 50 лв.
  • Пакет 5 + 1 – Процедура за деца над 12 год. и възрастни на стойност 60 лв.
  • Пакет 5 + 1 – Процедура за пенсионери на стойност 40 лв.
  • Пакет 4 + 1 – Процедура за деца до 12 години на стойност 40 лв.
  • Пакет 4 + 1 – Процедура за деца над 12 години и възрастни на стойност 48 лв.
  • Пакет 4 + 1 – Процедура за пенсионери на стойност 32 лв.

Всички работещи в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ ползват 50% отстъпка от цената на пакетите.

Солната терапия е начин за подобряване на здравето чрез вдишване и излагане на тялото на сухи аерозоли. От нея се влияят различни заболявания като астма, хронични респираторни болести, пневмонии, бронхити, настинки и вирусни инфекции, алергии, дерматит, псориазис, хронична умора, стрес и др. Чрез модерна технология (халогенератор) се създава терапевтичен микроклимат, който е близък до този в солните пещери. По време на процедурата в стаята се разпрашават фини частици от специална фармацефтична английска каменна сол, а терапията е подходяща, както за възрастни, така и за деца.