ОУ “ПРОФ. ПЕНЧО Н. РАЙКОВ” СПЕЧЕЛИ ОБЩИНСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ “ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ, ПОЖАРИ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ”

април 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” в Трявна е големия победител в тазгодишното общинско ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Традиционната надпревара се проведе през изминалия ден във физкултурния салон на Средно училище “Петко Р. Славейков”, където своите сили премериха седмокласници от четири учебни заведения – отборът на домакините от СУ “Петко Р. Славейков”-Трявна и тези на ОУ “Проф. Пенчо Н. Райков” – Трявна, ОУ “Васил Левски” – Плачковци и СУ “Максим Райкович” – Дряново. Общинският етап на националното ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” се организира от кмета на Община Трявна съвместно с Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Габрово под шапката на Главна дирекция на МВР “Пожарна безопасност и защита на населението” и Министерство на образованието и науката.

Стартът на тазгодишното съревнование между младите бъдещи огнеборци бе даден точно в 10:30 ч. В рамките на 30 минути децата трябваше да покажат своите знания в първия теоретичен етап на състезанието и да отговорят правилно на зададените им въпроси, свързани със защитата на населението при бедствия и аварии.

Знанията на хартия, отборите от по четирима състезатели приложиха и на терен. Екипите трябваше да покажат бързина, сръчност, прецизност, самообладание и правилни действия в критични ситуации на отделните обособени учебни центрове. А именно как трябва да се действа при земетресение и наводнение, как правилно да се използват уредите за пожарогасене, как се поставя правилно детски противогаз, как правилно се херметизират хранителни продукти, врата, прозорец и отдушник и как се оказва правилно първа помощ на пострадал човек.

С 257 точки на първо място се наредиха седмокласниците от ОУ “Проф. Пенчо Н. Райков”, следвани от СУ “Петко Р. Славейков” и ОУ “Васил Левски” – Плачковци. Престижните грамоти на отборите бяха връчени от г-н Кольо Дабков – старши експерт “Култура, образование, спорт и здравеопазване” при Община Трявна и зам.-директорът на Регионална дирекция “ПБЗН”-Габрово. Победителят ще вземе участие в областния кръг на ученическото състезание, който ще се проведе на 10 май 2022 год. от 10:00 ч. в двора на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Габрово. На областно ниво заминава още СУ “Максим Райкович” – Дряново, тъй като отборът на седмокласниците е само един и учениците се класират директно на следващия кръг.