ОУ „ПРОФ. ПЕНЧО Н. РАЙКОВ“ СПЕЧЕЛИ ОБЩИНСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ, ПОЖАРИ И ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ“

април 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Основно училище „Проф. Пенчо Н. Райков“ в Трявна е големия победител в тазгодишното общинско ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Традиционната надпревара се проведе през изминалия ден във физкултурния салон на Средно училище „Петко Р. Славейков“, където своите сили премериха седмокласници от четири учебни заведения – отборът на домакините от СУ „Петко Р. Славейков“-Трявна и тези на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна, ОУ „Васил Левски“ – Плачковци и СУ „Максим Райкович“ – Дряново. Общинският етап на националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ се организира от кмета на Община Трявна съвместно с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Габрово под шапката на Главна дирекция на МВР „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерство на образованието и науката.

Стартът на тазгодишното съревнование между младите бъдещи огнеборци бе даден точно в 10:30 ч. В рамките на 30 минути децата трябваше да покажат своите знания в първия теоретичен етап на състезанието и да отговорят правилно на зададените им въпроси, свързани със защитата на населението при бедствия и аварии.

Знанията на хартия, отборите от по четирима състезатели приложиха и на терен. Екипите трябваше да покажат бързина, сръчност, прецизност, самообладание и правилни действия в критични ситуации на отделните обособени учебни центрове. А именно как трябва да се действа при земетресение и наводнение, как правилно да се използват уредите за пожарогасене, как се поставя правилно детски противогаз, как правилно се херметизират хранителни продукти, врата, прозорец и отдушник и как се оказва правилно първа помощ на пострадал човек.

С 257 точки на първо място се наредиха седмокласниците от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“, следвани от СУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Васил Левски“ – Плачковци. Престижните грамоти на отборите бяха връчени от г-н Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна и зам.-директорът на Регионална дирекция „ПБЗН“-Габрово. Победителят ще вземе участие в областния кръг на ученическото състезание, който ще се проведе на 10 май 2022 год. от 10:00 ч. в двора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово. На областно ниво заминава още СУ „Максим Райкович“ – Дряново, тъй като отборът на седмокласниците е само един и учениците се класират директно на следващия кръг.