ПАМЕТНА ПЛОЧА НА БОГОМИЛ ДАСКАЛОВ ПО СЛУЧАЙ 100 ГОДИНИ ПЕЩЕРНО ДВИЖЕНИЕ В ТРЯВНА

октомври 9, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

През 2020 година се навършват 100 години от началото на пещерното движение в Трявна. По случай юбилея, днес официално бе открита поставената пред входа на пещерата „Змеева дупка“ паметна плоча на Богомил Даскалов.

През 1920 година именно Богомил Даскалов, потомък на известен тревненски род, поставя началото на организираното пещерно движение в Трявна. Тогава той е бил учител в Славейковото училище и осъществява първото организирано посещение на ученици на пещерата „Змеева дупка“. От тогава и до днес негови последователи поддържат пещерното движение в Трявна.

Столетие по-късно представители на пещерен клуб „Змеева дупка“ отдават своята почит към първооткривателите Богомил Даскалов и Йордан Тодоров.

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева откри паметната плоча, изказвайки благодарност за инициативата. Тя изрази своето добро впечатление от дейностите на пещерния клуб, пожела успешни инициативи и повече млади хора, които да се присъединяват. Силвия Кръстева сподели, че пещерите в околността са едно от богатствата на нашата природа и пое ангажимент още през пролетта да се облагороди пространството пред пещерата „Змеева дупка“, чрез подмяна на пейките и масите, за да бъде мястото притегателен обект за отдих и туризъм.

По повод 100-годишния юбилей на пещерното движение в Трявна, председателят на пещерен клуб „Змеева дупка“ – Веселин Видев връчи награди от Българската федерация по спелеология за особен принос в пещерното движение. Почетни грамоти получиха и организации, помагащи в дейността на клуба.