ПЪРВА КОПКА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРАКЛИС В СЕЛО ПРЕСТОЙ

май 21, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, в деня на Св. Св. Константин и Елена, в село Престой бе извършена символична първа копка за изграждане на параклис. Отец Неделчо отслужи тържествен водосвет.

На церемонията присъстваха кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, зам.-кметът Марин Маринов, общинският съветник – арх. Константин Брънеков, който дарява проекта за параклиса, зам.-областният управител на Област Габрово Мария Пенева, жители на град Трявна и село Престой.

Символичната първа копка направиха отец Неделчо, г-жа Силвия Кръстева и арх. Брънеков. В края на церемонията на мястото, където ще бъде изграден параклисът, бе закопана грамотата за неговото изграждане, потопена в осветен елей, със следния текст:

 

„ЗА СЛАВАТА НА СВЕТАТА, ЕДИНОСЪЩНА, ЖИВОТВОРЯЩА И НЕРАЗДЕЛНА СВЕТА ТРОИЦА – ОТЦА И СИНА И СВЕТАГО ДУХА

 

Днес, 21 май 2021 г., на петия месец от Рождество Христово, се направи първа копка на параклис „Св. Св. Контантин и Елена“, съвместно Инициативен комитет „За Престой“ и Община Трявна. Начинанието се осъществява с дарен проект от архитект Константин Брънеков и дарени средства от граждани на град Трявна, село Престой, гости на града и българи, живеещи в чужбина.

Надяваме се това начинание с Божията помощ и подкрепа да се осъществи. АМИН!“