ПЪСТЪР ФОЛКЛОР ОЗАРИ ЮБИЛЕЙНОТО ИЗДАНИЕ НА ФОЛКЛОРНИЯ ФЕСТИВАЛ „ДА РАЗЛЮЛЕЕМ БАЛКАНА“ В ПЛАЧКОВЦИ

юли 25, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Несъмнено едно от най-дългоочакваните и обичани от всички събития на територията на град Плачковци е Фестивала на фолклорните танцови клубове и групи „Да разлюлеем Балкана“, който ежегодно събира състави от цялата страна. След двугодишно прекъсване, наложено вследствие на пандемията от Covid-19, през изминалата събота, на 23 юли, балканският град отново стана столица на магичната българска народна музика и разтуптя сърцата на десетки жители и гости на града.

Юбилейното десето издание на фестивала тематично събра десет танцови формации и групи от цялата страна, които представиха на площад „Илинден“ специфични фолклорни изпълнения, характерни за региона, от който пристигат. Организатори и тази година бяха талантливите танцьори от Фолклорна танцова формация „Илинден“ със съдействието на НЧ „Пробуда – 1924“ и под егидата на кмета на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов.

„През годините всеки един участник във фестивала е оставял сърцето си и душата в Плачковци, както е отнесъл вкъщи и снимка за спомен от една от емблемите на фестивала – старопланинското мече, което винаги облечено в народна носия посреща гостите с добре дошли. Общо взето благодаря на всички за провеждането на фестивала, за осъществяването на десетия юбилей! Беше страхотно да изпитаме отново тази красота, която се събра на площада в Плачковци.“ споделя г-жа Румяна Русева, която е част от ФТФ „Илинден“ и един от главните организатори на събитието.

Освен музика и много веселие, тази година по време на фолклорния фестивал бяха връчени и почетни плакети с логото на „Да разлюлеем Балкана“ от кметът на Кметство Плачковци за заслуги и принос в реализирането на събитието вече десет години.

„Началото беше поставено през 2011 година с участието на шест клуба – Павликени, Горна Оряховица, Велико Търново, Твърдица, Плачковци, Лясковец, София, като идеята за организиране на фестивала беше на ФТФ „Илинден“. Тя беше посрещната с одобрение от председателя на читалището г-жа Мария Желязкова и г-н Стефан Петров, тогавашен кмет на гр. Плачковци. Целта на фестивала беше и е да задоволи част от културните потребности на населението от малките населени места и да се превърне в празник за жителите и гостите на Плачковци, също така за съхранение и популяризиране на българския танцов фолклор.“ споделя още г-жа Русинова и допълва, че приемствеността в Плачковци е на изключително високо ниво и днес голямо съдействие формацията получава от г-н Борислав Борисов.

Поради неотложни ангажименти кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева не успя да присъства на откриването на тазгодишното издание на фолклорния фестивал, но от все сърце желае на всички да бъдат най-вече здрави, да продължават все така устремени да реализират подобни събития и да съхраняват и предават българщината по този уникален за България начин. Градоначалникът също бе удостоен с почетен плакет за подкрепата и приноса си в осъществяването на масовия фолклорен фестивал, който бе връчен лично от кмета на Кметство Плачковци днес в сградата на общинска администрация.

Снимки: Пламен Ковачев