ПЪСТРА ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ НА ДЕТЕТО В ТРЯВНА

май 25, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето! Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ „МЛЕЧЕН ПЪТ“ – „Тайният живот на дърветата“, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна. В 16:00 ч. започва рисуване върху коприна с участието на Школа за приложни изкуства с Ива Пенчева от Габрово.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал „Лятно театро“, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл „Каквото направи дядо все е хубаво“ и продължава в следобедните часове с арт-ателие „Куклена ферма“ и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ „Пенчо Славейков“ в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката „Даскалото е COOL“ от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ от 13:15 ч. до 14:30 ч. Веднага след това ще се проведе и мотивационната среща за спорта, живота и волята със световните и европейски шампиони Християн Стоянов и Антоан Божилов – лекоатлети и параолимпийци. Събитието се организира от СКЛА „Хаммер – ХВ“ – Трявна и е подходящо за деца от 4 до 8 клас.

Очакваме Ви да споделим заедно 1 юни!