ПЪТЯТ ТРЯВНА-ДРЯНОВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕН В ПРОГРАМАТА ЗА РЕМОНТ НА МРРБ

март 16, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Третокласният път III-609 (Казанлък – о.п. Сливен) – Радунци – Кръстец – Плачковци – Трявна – Царева ливада – Дряново – Гостилица – Буря (III-406), преминаващ през териториите на област Стара Загора и Габрово, се разглежда в момента за включване в план-програмата за ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа от първи, втори и трети клас за периода 2022 – 2025 год. Това се посочва в официално писмо на заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството у нас г-н Гроздан Караджов в отговор на запитване от страна на председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Добрата новина идва след последното официално писмо, което Община Трявна изпрати до г-н Настимир Ананиев в началото на миналия месец, подчертаващо отново нуждата от извършване на спешен ремонт в участъка от Трявна до Дряново. Припомняме, че местната власт нееднократно е сигнализирала Агенция „Пътна инфраструктура“ и компетентните институции относно компрометираното състояние на третокласния републикански път, който е и основна връзка между двете населени места.

 

„Предвид дългогодишното неглижиране състоянието на третокласен републикански път 609, в посочените участъци, държа да отбележа, че при едно по-добро такова, би могъл да бъде една алтернативна връзка, както за товарен, така и за пътнически превоз, свързваща северна (Община Трявна) и южна (Община Мъглиж) България. Ползвайки път III 609 физическите и юридически лица, минаващи по него, биха облекчили натоварването на Прохода на Републиката и на прохода Шипка!“ допълва още в подадения последен сигнал кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Месец по-късно, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството подчертават, че ремонт на компрометирани участъци от републиканския път, по трасето на който попадат и тези от Трявна до Дряново, е предвиден поетапно да се извърши през посочения четиригодишен период на план-програмата. За отсечката, с обща дължина 16 км от Трявна до Дряново, вече има изготвен технологичен проект, но поради силно ограничения бюджет през изминалата година същия не е възложен за изпълнение от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„За подобряване състоянието на три участъка от републиканския път е необходим основен ремонт. Стъпките, които предстоят са: обявяване на обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт, при готов проект след това ще се процедира Разрешение за строеж и ще се проведат открити процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор.“ информира в официалния си отговор министър Караджов и допълва, че до започване на ремонтните дейности на посочените участъци от републиканския път, преминаващ през областите Габрово и Стара Загора, безопасните условия на движение по трасето ще се осигуряват чрез програмата за текущо поддържане.