ПЕТКОВДЕН ДЕН Е!

октомври 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес Българската православна църква почита паметта на Света Петка – Параскева Търновска. Според българските поверия днешния ден е наричан още Зимен Петковден, тъй като бележи прехода към зимата и зимните празници.

Св. Петка е една от най-обичаните и тачени светици на българския народ. Още от 10-годишна тя решила да се посвети на Бога и да помага на бедните в родния си град Епиват. След битката при Клокотница цар Иван Асен II поискал мощите на светицата да бъдат пренеси в Търново. Днес те се намират в румънската митрополитска църква в Яш.

Св. Петка се смята още за закрилник на дома и семейството. Започват годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Затова в някои райони у нас се правят питки, намазани с мед и наречени на светицата.

Петковден бележи още края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата”. Ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се струпват на едно място – зимата ще е тежка и снежна.

На Петковден се правят родови курбани, сборове и алужби за здряаве и плодородие. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Пеньо, Кева