ПЛАМЕН КОВАЧЕВ – ЛЮБИТЕЛЯТ-ФОТОГРАФ, КОЙТО УЛАВЯ КРАСОТАТА НА ТРЯВНА ПРЕЗ ВСИЧКИ СЕЗОНИ

декември 17, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес рубриката „Добрият и красив пример в Община Трявна“ ще Ви запознае с Пламен Ковачев – усмихнатото момче и неговите фотоси, които без думи разказват за неговото най-любимо хоби – фотографията! Някои от Вас го познават, други не, но сме убедени, че веднъж докоснеш ли се до неговото творчество, то остава завинаги в съзнанието ти! Въпреки че е любителско!

28-годишният Пламен е родом от  Плачковци, но не крие, че Трявна е тази притегателна дестинация, която остава и най-любимата за снимане! Защото именно тя приляга най-много на сърцето му!

Това е и днешния фокус на нашия разговор – как любовта към фотографията може да се превърне в професия и каква е красотата на Трявна през всички сезони на годината. Разказ с пейзажи, детайли и красиви багри и…още нещо.

  • Разкажете ни първо малко повече за себе си и с какво се занимавате?

Казвам се Пламен Ковачев на 28 години от град Плачковци, работя в сферата на комуникациите и новите технологии в град Трявна. През свободното си време обичам да го прекарвам сред природата, с любимите ми хора и зад фотоапарата.

  • От колко време снимате и как се зароди любовта към фотографията?

Започнах да се занимавам със снимане, когато завърших средното си образование. Любовта ми е еднаква, както към хората – така и към това, което правя.

  • Мислили ли сте да се занимавате професионално с фотография?

Човек винаги трябва да следва смело това, което желае и никога да не се отказва от мечтите си.

  • Къде е разковничето на добрата снимка и има ли формула за заснемането на перфектния кадър?

Ключът към добрия кадър е: времето, любовта, емоцията и тръпката.

  • Какви жертви изисква любовта към фотографията? – време, ресурс, финанси за качествена техника или нещо друго?

Времето при мен е малко ограничено, иска ми се да имам повече време, за да го прекарвам зад обектива. Техниката, разбира се, също е от голямо значение за качеството на една снимка.

  • Най-сполучливата Ви снимка е?

Всяка снимка я правя с голяма любов, труд и емоция, не мога да определя коя е,но имам доста, които им се възхищавам, надявам се, че и на хората им харесват.

  • И съответно най-трудния терен/обект, където сте снимали?

За да стане една снимка сполучлива изисква и доста жертви, като падане в реката или скъсани дрехи.. но няма как, това са рисковете на професията или хобито, което съм си избрал.

  • Използвани ли са Ваши снимки от институции, специализирани издания, медии и пр.?

Да използвали са мои снимки в медии, сайтове, вестници и др. Щастлив съм, че това което правя се харесва и на хората.

  • Трявна остава най-любимото Ви място за снимане – няма как да не Ви попитам какво за Вас е тя?

Трявна ми е любимото място, което обичам да снимам. През всеки един сезон за мен е вълшебно място, като от приказките. Облечена в багрите на есента, нежна и усмихната – като пролетта, топла и гостоприемна е през лятото, а през зимата е все така красива!

  • И на финал, какво ще пожелаете на всички наши читатели за предстоящите Коледно-новогодишни празнични дни?

Пожелавам на Вас и на вашите читатели, преди всичко, много здраве и да споделят най-светлите празници с любимите си хора. А през новата 2022 година нека във всеки дом да има много здраве, мир, надежда, обич и топлина и никога да не се отказват от мечтите си!