По случай 140 години Българска армия откриха “Алея на Българската войнска слава” в Трявна

юли 20, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

В деня, в който честваме 140-тата годишнина от основаването на Българската армия в Трявна беше открита “Алея на Българската войнска слава”. Алеята е разположена на край реката до площад “Пенчо Славейков” и представя двадесет и шест битки от българската история, разкриващи славата и величието на родната ни армия.

Официални гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, народните представители Николай Сираков и Иглика Събева, заместник-областният управител Мария Пенева, полковник доцент Димитър Ташков – заместник-началник на Военна академия “Георги Сава Раковски”, подполковник Кристиян Гранджан -началник на Военно окръжие Габрово, кметът на Плачковци Борислав Борисов, Богдан Андреев – доктор по военна история, Валентин Станков – главен експерт отбранително-мобилизационна подготовка област Габрово, офицер от запаса д-р Богомил Лазаров – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в област Габрово и г-н Андрей Пенчев председател на Съюза на ветераните от войните в област  Габрово.

Кметът на Трявна Дончо Захариев разкри пред присъстващите как се е породила идеята за създаването на “Алея на Българската войнска слава” по подобие на тази във Военната академия “Георги С. Раковски”. Алеята разкрива макар и в резюме войнската слава на българската войска още от годината на нашето създаване като държава – 681 г., през Първото и Второто Българско царство и след Освобождението в Балканската и Междусъюзническата война, Първата и Втора Световна война.

“Армията ни е гордост, самочувствие! А тази алея ще бъде един подтик към тези дечица, които да прочетат макар и краткия текст за тези големи подвизи на българската армия, а това да възбуди тяхното любопитство, да видят техните прадеди с какво достойнство с три пъти по-големи армии са се справяли в името на една единствена велика мечта – Майка България. Благодари на военната академия, на тревненските историци на г-н Шарланджиев – всеки от тях е допринесъл за създаването на алеята!”, допълни Захариев.

За събитието пристигнаха поздравителни адреси от ген. майор Груди Ангелов – началник на Военна академия “Георги С. Раковски” и от кмета на Община Габрово Таня Христова.

Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий поздрави тревненци и кмета на общината за прекрасното начинание и освети всяка една от плочите, представящи големите победи на българската армия.

“Недейте забравя, че имаме случай и то не един, когато  на чужди площади, в чужди  страни, понякога дори победителки – знамената бойните са сваляни, когато минават наши генерали. На Трявна и прилича всичко това, защото Второто Българско царство, Великотърновска епархия до голяма степен е със силата и със знака на град Трявна, тъй като тогава пътят между двете Българии е минавал все тук – в Тревненския Балкан и неслучайно в една от големите победи при Асеневци в чест на Архангеловден те построяват редица крепости на вярата – храмът “Св. Архангел Михаил” тук в Трявна, Дряновският манастир “Св. Архангел Михаил”, манастирът край Дебелец “Св. Архангел Михаил” и Великотърновският храм “Св. Архангел Михаил”. Много добре, г-н Кмете, сте хванали тази чувствителна жилка на нашия народ и на нашето родолюбие, защото всичко това с чест се напомня и то от Трявна, когато се напомня, това означава от един от източниците на светлината на нашата многовековна история. Затова сестри и братя, и най вече мили деца, нека, когато имаме този случай да се осеним със честния кръст и да направим освещаването на всичко това и да не забравяме, че тук са загинали наши ценни синове и дъщери в тези битки, загинали за вярата и освобождението на нашето Отечество.”, с тези думи се обърна към миряните Великотърновския митрополит.

В края на събитието заместник-областният управител Мария Пенева и народния представител Николай Сираков поднесоха цветя в памет на загиналите български войни.

 

 Грета Господинова-Станева