По случай Деня на Европа в Трявна засадиха „Цветовете на Българското председателство“

май 11, 2018
Автор: Веселин Михов

На 9 май тревненци отбелязаха Деня на Европа и 73 години от края на Втората световна война в Европа. Приветствие по случай тази значима дата от европейската история отправи кметът на Община Трявна Дончо Захариев.

 

На официалното събитие присъстваха областният управител Невена Петкова и заместник-областният управител Мария Пенева.

Събитието започна с поднасяне на цветя в знак на признателност към тревненците, загинали за Майка България.

Кметът на Трявна, областният управител и заместник-областният управител се включиха в дейностите по проекта „Цветовете на Българското председателство“, спечелен от Община Трявна в края на миналата година по гpaнтова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на съвета на EC 2018“. Те взеха участие в засаждането на 40 рози в „Алеята на Българското председателство“, обособена в парка зад НЧ „Пенчо Славейков 1871“.

 

Една от дейностите, предвидени по проекта беше изграждането на логото на Българското председателство от цветя пред сградата на Община Трявна. За изработването на цветната фигура са използвани зелена копривка, бяла и червена бегония. Логото ще посреща гостите на Трявна през следващите месеци.

Партньорската организация по проекта „Промяната е в теб“ проведе занимателни игри на открито с тревненските деца, посветени на Българското председателство на Съвета на ЕС. Ученици от СУ „П.Р.Славейков“ и ОУ „Проф.П.Н.Райков“ се включиха в подреждането на големи пъзели, изобразяващи картата на Европа. Децата рисуваха на тема „Нарисувай ми Европа“ и участваха в игри, посветени на междукултурно многообразие.

В събитието, организирано от Община Трявна и СНЦ „Проманата е в теб“, се включиха и Областен информационен център – Габрово и Европа директно -Габрово, които осигуриха развлекателна програма за тревненските деца, посветена на Деня на Европа и информационни материали, свързани с ЕС. На площад „Пенчо Славейков“ се развихри истинска европейска детска фиеста с музикални статуи, състезателни игри с балони, музикални знамена на държавите от ЕС, игра на държави.

Проектът „Цветовете на Българското председателство“, реализиран от Община Трявна е на стойност 4096 лв. – 1096 лв.  собствен принос на Община Трявна и 3000 лв. е безвъзмездната финансова помощ.

 

 Грета Господинова-Станева