ПОЧЕТЕН РИТУАЛ И ЗАУПОКОЙНА ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ВОИНИ НА АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА В ТРЯВНА И ПЛАЧКОВЦИ

октомври 28, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна съвместно с Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“, Кметство Плачковци и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна ще отдадат своята почит и преклонение пред паметта на всички загинали български воини на 5-ти ноември, когато отбелязваме и една от трите големи задушници в християнския календар – Архангеловата.

В знак на признателност за безстрашното дело на всички воини, паднали на бойните полета за вярата, освобождението и свободата на България, ще бъдат положени венци и цветя пред паметните мемориали „Стена на храбростта“, намиращи се в Трявна и Плачковци. Именно там са изписани всички имена на онези славно загинали борци от тревненско и плачковско, които ще останат завинаги в историята на страната ни.

Почетният ритуал и заупокойната панихида започват в 10:00 ч. пред паметния мемориал „Стена на храбростта“ в Плачковци, а час по-късно ще бъдат отслужени и пред паметния мемориал в Трявна. Своята признателност ще отдадат кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева; председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров; кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов, представители на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“; екипът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Сред официалните лица ще бъдат още кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, кметът на Кметство Дъскот г-н Петър Кънчев и кметът на Кметство Мусина г-н Христо Минчев.

В 12:00 ч. кметът на Община Трявна ще открие официално изложба в музей „Старото школо“ в града, посветена на 110-годишнината от Балканската война. На място посетители и гости ще могат да разгледат интересни артефакти, експонати и сведения от различните войни, събирани през годините от частен колекционер. Изложбата ще остане в музей „Старото школо“ през целия ден.