ПОЧИНА ПОЛК. БОРИС НИКОЛОВ – ЕДИН ОТ НАЙ-ДЕЙНИТЕ УЧАСТНИЦИ В ИЗГРАЖДАНЕТО НА РЕДИЦА МОНУМЕНТИ В ОБЩИНА ТРЯВНА

ноември 9, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На 07.11.2021 год. почина един от най-изявените родолюбиви българи у нас – полк. Борис Николов – председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България. Роден на 25 юни 1950 год., през годините Николов работи като главен редактор на националната инициатива „Една детска сълза една молитва“ и като главен редактор на в. „Военноинвалид“. Миналата година получава и почетен знак от Министерството на отбраната „За достойнство и чест“, който е и първия вариант за офицери.

Известен със своята военно-родолюбива дейност, полк. Борис Николов допринесе и за издигането на редица монументи в Община Трявна – Монументът „Преклонение“ в Плачковци, който е посветен на българските опълченци, руските воини и на всички, които са участвали и помогнали в защитата на Тревненския проход по време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878); Мемориалните комплекси „Стена на храбростта“ в Трявна и Плачковци, изградени в знак на преклонение за загиналите от региона бойци за свобода; Музей на железницата „Парен локомотив“; Военно-историческият парк „Кръстец“ в едноименната местност, създаден отново в памет на всички загинали български опълченци и руски воини по време на Руско-турското освободителна война (1877 – 1878).

Община Трявна изказва своите най-искрени съболезнования към близките и семейството на полк. Борис Николов. Никога няма да забравим неговия принос за съхраняване на военната памет и бойната ни слава, за патриотичното възпитание, което предаваше на нашите деца и за родолюбивият дух, който оставяше във всички нас.

Поклон пред светлата му памет!