ПОЧИТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ В ТРЯВНА

юни 2, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес честваме 2 юни – Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България! По традиция в цялата страна паметната дата се отбелязва с почит, преклонение и тържествени церемонии през целия ден, а кулминация на честванията е на връх Околчица – лобното място на великия поет-революционер. Днес Трявна също се преклони пред паметта на Ботев и хилядите знайни и незнайни бойци, дали живота си в името на свободата на България.

Своята почит пред паметника на Ангел Кънчев в града отдадоха кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, председателят на Общински съвет Трявна инж. Стефан Петров, зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, служители на общинска администрация, общински съветници, директора на Специализиразния музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна г-жа Юлия Нинова заедно със служители на музея, както и десетки граждани и гости на града.

„На този ден всички ние трябва да погледнем назад във времето и да си спомним за саможертвата на революционери като Ботев, Левски, Раковски, подвига на тревненският революционер Ангел Кънчев, пред чийто паметник сме днес и да отдадем заслуженото им, защото на 2 юни преди точно 146 години славно и без страх загина един велик поет и революционер Христо Ботев. Той, обаче, остана завинаги жив в сърцата ни с изреченото от него „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“. Затова нека отдадем заслуженото и да си спомним това, което са ни завещали, за техните завети и мечти за силна и свободна България! Поклон пред паметта им и тяхната саможертва! Да живее България!“ сподели кметът на Община Трявна в словото си по повод днешния 2-ри юни пред събралите се граждани и гости на града.

В знак на уважение и почитане на славното дело на българските революционери, довело до най-ценното, което днес имаме, нашата свобода и независимост, кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха венец пред паметника на Ангел Кънчев. Цветя поднесоха още директора на СМРЗИ г-жа Юлия Нинова заедно със служители на музея, както и зам.-кмета на Община Трявна заедно с г-н Боян Грозев – общински съветник в ОбС-Трявна.

Славната памет на героите бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание, след което всички сведоха глави под воя на националния сиренен вой, който по традиция оглася страната точно в 12:00 ч.

Поклон!