ПОЧИТАМЕ СВ. МИНА – ПОКРОВИТЕЛЯТ НА СЕМЕЙСТВОТО

ноември 11, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес българската православна църква почита паметта на Св. Мина – покровителят на семейството! Името му означава „месечина, луна“ и се вярва още, че светецът закриля също сираците, бездомните, народните лечители, знахарите, воините, както и хората, тръгнали на дълъг път.

На този ден жените се молят пред иконата на Св. Мина за здраве на своите деца, за радост и благополучие на дома, тъй като светецът покровителства и тях.

Историята разказва, че обявеният за светец Мина бил войник във войската на Египет и изповядвал християнската вяра. До решението да се оттегли сам в планините и пустините се стигнало след като римските царе Диоклетиан и Максимилиан (284 – 305 год.) издали указ, според който всички християни трябвало да извършват идолски жертвоприношения и да бъдат избити в чест на езическите божества. Тогава блаженият Св. Мина решил да се откаже от воинското си звание, да живее със зверовете далеч от хората и да отдаде изцяло душата, ума и сърцето си на Господ Бог. За своята вяра след мъчения Св. Мина бил посечен с меч през 296 год.

Не случайно, в народните представи светецът бил господар на вълците и неговият празник бележи средата на т. нар. Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни или времето, в което вълците бесуват. В този период хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушват процепи, през които могат да се промъкнат караконджули и други зли сили.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Минчо, Минка, Виктор и Виктория. Община Трявна им пожелава да бъдат най-вече здрави, щастливи и успешни.

Честит празник!