ПОДПИСАХА ПЪРВИ ОБЩИНСКИ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В ТРЯВНА

декември 8, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, 8 декември, на официална работна среща в сградата на Община Трявна бе подписан първият Общински колективен договор за системата на предучилищното и училищното образование в Община Трявна. Документите бяха разписани между кмета г-жа Силвия Кръстева, председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) – Трявна г-жа Корнелия Мотова, председателя на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители г-жа Лиляна Иванова, представлявана от председателя на синдикалната организация в ДГ „Калина“ – Трявна г-жа Блага Илиева и председателя на Регионалния синдикат „Образование“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ – Габрово, представлявана от г-жа Ренета Денева. На срещата присъстваха още г-жа Росица Йонкова – областен координатор на КНСБ – Габрово, г-жа Ренета Колева – областен координатор на СБУ към КНСБ – Габрово и г-жа Стоянка Дончева – старши експерт „Човешки ресурси“ към Община Трявна и секретар на синдикалната организация на ФСДУО към КНСБ в Общинска администрация – Трявна.

Социалните представители изразиха благодарността си към кмета на Община Трявна за доброто сътрудничество и подкрепата, която е оказала за сключването на колективния договор, тъй като подобно партньорство в Трявна не е сключвано досега.

„Община Трявна винаги е проявявала и ще проявява социална ангажираност към въпросите, касаещи всички работещи в сферата на образованието. Радвам се, че днес официално подписахме новия общински колективен договор, който ще осигури едни по-добри и благоприятни условия на труд.“ коментира кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

„Кметът г-жа Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия.“ споделят от РС на КНСБ – Габрово, които са главни инициатори на събитието.

Сключеният договор касае въпроси, свързани с увеличение на трудовите възнаграждения на работещите в сферата на образователната система, осигурителни и социални такива, свързани с професионалното им развитие и квалификация.

Общината също поема ангажимент при финансова възможност да осигурява средства за поддържаща и надграждаща квалификация, както и за кариерно развитие на учителите и ръководните кадри в общинската образователна система по предложение на социалните партньори.

„Предвижда се по-висок размер на заплащането на лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври, родителите с три и повече деца до 18 години ще имат право на пет дни платен отпуск за година, а денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции в общината,“ посочват още от Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Колективният трудов договор слага началото на две направления награди, които Община Трявна ще връчва на педагогически специалисти. Първото отличие е за принос в развитието на образованието в Трявна и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на общината и упражнено право на пенсия. Отличието ще бъде връчвано по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Новият общински колективен договор влиза в сила от датата на подписването му и е за срок от две години.