ПОРТРЕТ НА ИРИНА СЛАВЕЙКОВА ЩЕ КРАСИ ЕДНОИМЕННИЯ ДАМСКИ ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ В ТРЯВНА

януари 30, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева подари портрет на Ирина Славейкова на дамския пенсионерски клуб, носещ нейното име. Дамите от клуб „Ирина Славейкова“ благодариха за милия жест и споделиха, че за тях е чест и гордост да носят името на тази видна тревненка.

 

Днешната дата не е случайна. Тя е важна за един от синовете на Ирина Славейкова, а именно поетът Пенчо Славейков. На 30 януари 1912 г. шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература за неговата поема „Кървава песен“. Смъртта отнема на Пенчо Славейков възможността да спечели престижното отличие. Той умира на 10 юни същата година, а Нобеловата награда се връчва само приживе.

 

Ирина Славейкова е родена в Трявна през 1831 година. Дъщеря е на един от известните тревненски чорбаджии Иванчо Райков.

Идвайки като учител в Трявна, Петко Славейков взема Ирина за съпруга. Семейството им се установява в малка наследствена къща в Горната махала на селището, където остава до 1876 г. Тук се раждат и деветте им деца, две от които умират съвсем малки. Днес къщата е превърната в музей „Славейкова къща“. Тук, под грижите на майката, отрастват всички деца на Ирина и Петко Славейкови – Иван, Христо, Рачо, Пенчо, Райко, Донка и Пенка. Те са високообразовани и интелигентни личности, които дейно участват в обществения и политически живот на България през втората половина на XIX и началото на XX век.