ПОТОМЦИТЕ НА СЛАВЕЙКОВ ЧЕТОХА АВТОРСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ТВОРБИ В ДВОРА НА КЪЩАТА МУЗЕЙ В ТРЯВНА

юни 9, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Вече десетилетие дворът на Славейковата къща в Трявна традиционно приема талантливи деца и става арена на техните авторски творби, които младите потомци представят пред широката публика. Литературното четене е част от Националните Славейкови празници, които се провеждат ежегодно под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тази година творческата инициатива бе открита с литературни произведения на ученици от учебни заведения в Трявна и Плачковци, отличили се в детския конкурс „Пролетни вълшебства“, който бе организиран от Община Трявна и библиотеката към НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна по случай 2 април – Международен ден на детската книга.

Гостите бяха приветствани от г-жа Юлия Нинова – директор на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, която изрази своята радост, че за поредна година почитателите на словото може да се насладят на творчеството на възпитаниците на славейковия град.

„Добре дошли в домът на Славейкови – мястото, където са израснали децата на Петко и Ирина. Ежегодно по време на Славейковите празници тук се провежда четене на нашите талантливи деца на Трявна, които дай Боже един ден да добият тази популярност на големите български поети!“ сподели г-жа Нинова.

Поздравление по случай тазгодишните Национални Славейкови празници отправи и г-жа Катя Стефанова – преподавател по български език и литература в СУ „Петко Р. Славейков“. Творчеството на учениците трогна всички присъстващи, които подчертаха, че Трявна наистина има повод за гордост в тяхно лице днес.

Своята благодарност за тяхното старание изрази г-жа Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна, която награди всички възпитаници с увлекателни книги и им пожела да бъдат здрави и творчески вдъхновени.

„Убедена съм, че във всяка едно от творбите, която ни представиха учениците и от Славейковото училище, и от училището в Плачковци, може да научим много! Искрено благодаря и на Вас г-жо Стефанова, чакаме Ви отново следващата година и наистина бъдете горди потомци на славейковия град!“ завърши кмета на Община Трявна.