ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ноември 1, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми учители, читалищни дейци, културни просветители,

Отново е 1 ноември! Денят, в който почитаме всички знайни и незнайни духовни просветители, книжовници, радели, бойци, с чийто принос и пролята кръв е извоювана Националната ни свобода! Денят на народните будители! Честит да е!

Нека на този ден сведем глави пред всички тях, които завещаха на нас и на поколенията след нас стремеж, дерзание и жажда за светло знание! Нека сведем глави и пред всички, които завещаха пътя на безкористна и отдадена докрай служба в името на доброто на целия български народ! Нашите духовни будители и национални герои – Паисий Хилендарски – монахът, който се превърна в баща на духовното просвещение; Софроний Врачански; Васил Априлов; Петър Берон; Васил Левски; Христо Ботев; Любен Каравелов; Иван Вазов; Добри Чинтулов; Неофит Рилски са само част от ярките имена на нашата българска книжовност, просвета и история!

Скъпи съграждани,

Нека се поклоним пред не малкото радели, които Трявна е родила, отгледала и възпитала! Нека бъдем горди и благодарни, че градът ни е духовно и културно средище, изградило и съхранило у всички нас будност и национално самочувствие!

Прокламацията за Деня на народните будители, приет като официален празник на целия български народ през 1923 год. с указ на княз Борис III до неговото прекъсване през 1945 год. и повторното му възобновяване през 1992 год., гласи следното:

„Нека Денят на Св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

Не случайно тези думи имат толкова голяма тежест и значение в наши дни. Защото днес повече от всякога имаме нужда от духовна упора. И обединение! На всички Вас, съвременни просветители и книжовни дейци, искрено пожелавам да запазите тази искра, която поддържа огъня на знанието, любовта към книгите, жаждата за познание. Бъдете здрави и озарявайте пътя, по който вървят нашите деца! Не спирайте да ги вдъхновявате! Събуждайте у тях онова, което нашите дейци са ни завещали! И те ще Ви бъдат благодарни! Защото младият дух е силата към успешно и стабилно бъдеще на нашата страна България!

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна