ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 22-РИ СЕПТЕМВРИ – НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

септември 22, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме 22-ри септември – Независимостта на България, останала в историята на страната ни като едно от най-знаковите и значими събития, с което поставяме началото на една модерна, европейска и нова България. След петвековно Османско владичество, в ранното утро на 22-ри септември 1908 година княз Фердинанд тържествено изчита манифеста пред насъбралия се български народ в двора на църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в старопрестолно Велико Търново, с което обявява „Съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско Царство!“.

Радостта и еуфорията от акта е неописуема, защото той не само установява равноправното положение на Българската държава в международния живот, но и придава стимул за национално самочувствие.

Днес, 114 години по-късно, отново отправяме поглед към тази историческа дата, за да си припомним и да изпитаме онова силно желание, което са имали нашите предшественици, борили се до последен дъх за интересите на България. Припомняме си всички онези наши предци, доказали, че тридесет години след Освобождението на страната ни, тя е готова да се появи отново на картата на Европа като една независима, силна и обединена държава!

Нека помним, съхраняваме и предаваме това дело на идните поколения! Нека не забравяме неговия успех и възходът на страната ни през годините. Защото независимостта е опора на народна свобода, национално самочувствие и лице към света. Отговорността пред нея, и днес, е на всички нас – да доразвием и да надградим постигнатото от предците ни, с което едновременно да опазим нашия суверенитет, който е основа и залог на бъдещето на България!

Бъдете горди, независими и единни, българи! Милейте за нашата Родина и прославяйте страната ни! Заставайте пред света с увереност, защото значимата история стои зад гърба ни! И винаги изричайте силно и непоколебимо казаното в Прокламацията на Независимостта:

„Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.

Честита 114-годишнина от обявяване на Независимостта на България!

 

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна