ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

май 24, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми деятели на образованието,

Уважаеми учители и ученици,

Скъпи граждани на Община Трявна,

 

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Честит празник на всички Вас, скъпи учители, просветители и духовни дейци! Честит празник и на Вас, мили ученици, които не спирате да вървите по пътя на знанието, буквите и бъднината!

24 май е денят, в който отдаваме заслужена почит и изпитваме необикновена гордост към делото на Светите братя Кирил и Методий. Дело, благодарение на което днес сме осветени с книжовна благодат под звуците на Химна на българската просвета „Върви, народе възродени!“. Думи, които имат изключителна тежест и значение, защото само ние българите почитаме толкова искрено и отдадено нашата писменост, култура, просвета и духовност. Те са в основата на родолюбието ни, което сме успели да съхраним във времена на падения и възходи. Нашите предци в лицето на радетели са предавали и развивали, завещаното им четмо и писмо, обогатявали са жадните за знания детски очи, творили са и са прокарвали път на културен разцвет. И всичко това, благодарение на словото и писмеността – най-ценният ключ на знание, който отваря и най-тежките врати пред всички нас!

На този светъл ден се обръщам с признателност към нашите учители! Скъпи, преподаватели, скъпи радетели на азбуката и книгите, благодаря Ви за всеотдайността и за усилията, които полагате, за да изучите децата ни през всичките тези години! Трявна винаги се е прославяла и ще продължава да се прославя от възпитаници, които завършват тук, благодарение на образованието, което получават. Вие сте хората, които вървите до тях от първото до последното им прекрачване на училищния праг. Вие сте хората, които допринасяте изключително много за израстването им като личности и хора с позиции! Пожелавам Ви този ентусиазъм никога да не стихва и да продължавате по светлия път на знание, мъдрост, добрина и вяра заедно с децата до Вас!

Скъпи ученици, скъпи абитуриенти, на всички Вас пожелавам да бъдете най-вече здрави и да не спирате да се обогатявате! Животът е пред Вас и тепърва ще откривате нови предизвикателства, ще създавате нови приятелства, ще достигате още по-големи върхове. Ще има красиви моменти, споделени с любими хора, ще има и трудни такива, които ще Ви направят още по-уверени и още по-амбицирани. Не забравяйте, че първият и най-основен етап от Вашето образование вече сте го получили. Основата, върху която ще градите я изградихте тук в родното училище. С него и с Трявна ще останете завинаги свързани! Бъдете горди потомци на Славейковия град и не спирайте да ни прославяте! На добър час!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна