ПРАЗНИК НА БИЛКИТЕ

юни 29, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Деца и възрастни се включиха в празника на билките, организиран от Община Трявна и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в събота, 27-ми юни. Събитието се състоя на една от поляните над комплекс „Бръшлян“. Празникът бе посветен на Еньовден, който се отбелязва на 24-ти юни.

Гостите бяха посрещани със стръкче здравец и сплетен венец от лековити билки. Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева поздрави присъстващите и им пожела да бъдат здрави и щастливи през цялата година. С музикални изпълнения в програмата се включиха Станислав Бояджиев (гайда), Християн Петров (тъпан) и Виктория Колева. Акцент на събитието беше събирането на билки. От еколога на Община Трявна Кристина Йорданова децата получиха ценни указания как се берат и за какво помагат билките. Всеки от присъстващите успя да набере букет от лековитите треви.

Голямата изненада беше присъствието на коня Бриз. Неговият собственик Алекс Згрипаров направи демонстрация на конна езда. Всички желаещи имаха възможността да пояздят или нахранят Бриз, чието присъствие внесе още по-празнично настроение.

Ирина Димитрова – уредник в Специализиран музей – Трявна, зарадва децата с игри от бабино време. Малчуганите се забавляваха с игрите „Кралю-порталю“, „Гори, гори кърпичка“, забавления с ластик.

Празникът завърши с весело хоро и провиране през билков венец. Всички присъстващи получиха почерпка, осигурена от спонсорите на събитието Красимир Кръстев и фирма „Уайн Ловърс“ ООД.