ПРАЗНИКЪТ „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТЛОЖЕН ЗА СЕПТЕМВРИ

март 26, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

В зависимост от епидемичната обстановка в страната ще бъде взето решение дали празникът „Балканът пее и разказва“ ще се състои на 5-ти юни, както е предвидено в културния календар на Община Трявна или ще бъде отложен за месец септември. Това стана ясно на днешната работна онлайн среща с представители на шестте общини, участващи във празника.

Единодушно е мнението на шестте общини, относно отлагането на фестивала отново с още една година, т.е. за 2022 г. Всички са категорични, че не е редно да се пропуска още една година. Въпреки всичко, провеждането трябва да е съобразено с епидемичната обстановка. Припомняме, че през изминалата 2020 г. домакинството се падаше на Трявна. Тогава събитието бе отложено, заради усложнената епидемична обстановка в България.

В рамките на миналогодишната работна среща бе изтеглен жребий за поредността на представяне на участниците. Този ред ще бъде запазен. Първи винаги са домакините. Жребият определи втори да бъдат фолклорните състави и изпълнители от община Елена, трети – Гурково, четвърти – Твърдица, пети – Котел и шести – Дряново.

 

„Балканът пее и разказва“ е ежегоден празник на балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково . Провежда се от 1974 година и се превръща в традиция, запазена през годините. Шестте общини си разпределят домакинството на ротационен принцип. Празникът дава възможност да се съхраняват духовните традиции на сдружените градове.  Освен това е знак за доброто сътрудничество между шестте балкански общини – техните ръководства, художествени състави, изпълнители и граждани. За химн на „Балканът пее и разказва“ е избрана песента „Хубава си, моя горо“, която звучи винаги при откриването на събитието.